Burdur ili merkez ilçesi kırsalında işlenen asayiş suçları
Committed in rural public security crimes in the Burdur province central district
- Tez No: 369184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TEMURÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Burdur, Rural, Geography of Crime, Geographical Information Systems (CIS), Crime Maps
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Suç, insanlığın ilk var oluşundan günümüze kadar gelen ve hiçbir zaman toplumsal hayattan eksik olmayan ve çok yönlü ele alınması gereken önemli bir konudur. Günümüzde artan imkânlarla beraber suç üzerindeki kontrol sosyolojik, hukuksal, sosyal ve ekonomik parametrelerle nicel özellikler kazanmış, yapılan araştırmalarda bu ve benzeri veritabanları kullanılarak önemli çalışmalar hazırlanmıştır. Coğrafya, suçun dağılımını belirlemekte sık kullanılan bir bilim olup, yapılan bu dağılımlara göre, alınacak tedbirlerin belirlenmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımlarıyla suçun coğrafi faktörlerle ilişkisi ortaya konulabilmektedir. Çalışmada suçlar,“şahsa karşı işlenen suçlar”ve“mala karşı işlenen suçlar”olarak iki ana başlık altında incelenmektedir. Daha sonra bu suçlar kendi içerisinde sınıflandırılarak; 4 kademeli bir suç seviye sınıfı oluşturulmuştur. Yapılan çalışmada, Burdur İli Merkez İlçesi kırsalında, Mala Karşı İşlenen Suçlar ve Şahsa Karşı İşlenen Suçlar karşılaştırıldığında her 4 suçtan 3'ünün Şahsa Karşı İşlenen Suç olduğu ortaya çıkmıştır. 4. Seviyeden incelendiğinde taksirle yaralama, kasten yaralama, trafik kazası sonucu taksirle yaralama, cebir ve tehdit gibi suçların en çok işlenen suçlar olduğu veritabanından çıkan önemli istatistiklerdir. 2001 – 2012 toplam 12 yılda işlenen toplam 2496 suçun 1855'inin şahsa karşı geriye kalanı 641 suç ise mala karşı işlenen suç olmuştur. Suçların nüfusa oranlanarak hesaplandığı binde suç kavramı suç yoğunluğunu ifade eden önemli bir kavramdır. Bu orana göre suç yoğunluğu en çok olan köyler Hacılar ve Çendik olmuştur. CBS kullanılarak yapılan haritalar suç ve suç yoğunluğunun, arazi kullanımı, ulaşım, lokasyon ve topografya ile ilişkileri incelenmiş, trafik kazası sonucu taksirle yaralama, bağ ve bahçeden hırsızlık, taksirle orman yangını gibi suçların haritalardaki verilerle son derece uyumlu örtüştüğü tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Burdur, Kırsal, Suç, Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS), Suç Coğrafyası, Suç Haritası.
Özet (Çeviri)
Crime, which has existed from the first time that the human being started to live and has never apart from that life is a very serious topic that must be held using multi-disciplinary approaches. Today, by increasing opportunities, sociological, juridical, social and economic parameters have gained quantative properties and by means of this, being used those and similar databases, significant studies have been prepared. Geography, which is frequently used procedure for distribution of crime, plays very important role on specifying precautions going to be taken with respect to those distributions. Geographical Information Systems (GIS) are further increasing especially for cities on the road of urbanization Especially cities on the road to urbanization, rising crime rates further increases importance of geographic studies. In order to ease works related on crime, generally researches are done based on city, town, village, district based. Most known and underlying crimes are encountered as“public order crimes”. Public order crimes are built-up 4 main header frames, which are“offenses against the person”,“offences against property”,“offences against community”,“offences against nation and crown”Thesis showed that when the offences against community and offences against property is compared, 3 crimes out of 4 is recorded as offences against community in Burdur. When it is looked at 4th level, injury by mistake, injury on purpose, injury by mistake due to traffic accident, force, threat and crimes like the other ones is the most committed crimes that is obtained from the database. Between 2001 - 2012 years, there are 2496 crimes were committed and 1855 of them offences against community and the rest is offences against 641 crimes were committed as offences against property. One of the important phenomena is crime density, which is calculated by the division of crime to population. By using GIS maps, land use, transportation, location and topography related to crime rate and population showed that injury by mistake due to traffic accident, rubbery from vineyard and gardens, forest fire by mistake and the similar crimes cover the database values.