Sağlık sektöründe stok kontrol faaliyetlerinin ABC ve VED analizleriyle değerlendirilmesi: Isparta Devlet Hastanesi örneği
Evaluation of control activities of inventory management with analysis of ABC and VED in health sector: Instance of Isparta State Hospital
- Tez No: 369201
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN SULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlaç Stok Yönetimi, ABC Analizi, VED Analizi, ABC-VED Matrisi, Medicine Inventory Management, ABC Analysis, VED Analysis, ABC-VED Matrisi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sağlık kurumlarının faaliyetleri aksatmadan verimli bir şekilde devam ettirmesi stok bulundurma politikası ile yakından ilgilidir. Ülkemizde sağlıkta dönüşüm programı ile stok ve malzeme yönetimi konusunda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Hastanelerde stoklar, toplam aktifler içerisinde önemli bir paya sahiptir. Stoklar sağlık kuruluşunun verimlilik ve rekabet gücünü artırmaktadır. Stoklara yapılan yatırımın fazla olması nedeniyle yanlış bir stok yönetimi sağlık kuruluşunun karlılığını ve verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden sağlık kuruluşlarının stok kontrol faaliyetlerini profesyonel olarak yapmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Isparta'da faaliyet gösteren bir hastanede stok yönetimini ilaç stok kontrol tekniklerinden ABC ve VED analizine göre değerlendirmektir. Araştırma retrospektif olarak hastanelerin stok yönetimi, malzeme yönetimi ve finansal yönetim verilerin incelenmesi ve değerlendirilmesi yoluyla yürütülen betimsel bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The activities of health institutions operate efficiently without disturbing is closely related to stock-holding policy. Significant improvement in management of inventory and material was provided by health transformation program in our country. Inventories have a significant part in total assets in the hospital. Inventories improve the efficiency and competitiveness of health care organizations. Wrong inventory management negatively affect profitability and productivity in health institutions because of too much invesment on inventories. Therefore health care organizations require to do their inventory control activities professionally. The aim of this study is to evaluate inventory control activities with stock control technique of medicines according to ABC and VED analyses in a hospital in Isparta. This study is a descriptive study that carry out through analysis inventory management, materials management and financial management data as a retrospective study.