Akademisyenlere yönelik mesleki motivasyon, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
A study on the relationships among occupational motivation, job satisfaction and organizational commitment aimed at academicians
  1. Tez No: 369204
  2. Yazar: ESRA ZEYNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Motivasyon, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Akademisyen, Açımlayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Occupational Motivation, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Academic, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Multiple Linear Regression Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmanın amacı mesleki motivasyon düzeyinin, iş tatmini düzeyi ve örgütsel bağlılık düzeyi üzerindeki nedensellik etkisinin boyutunu belirlemek ve önemini ortaya koymaktır. Araştırmada mesleki motivasyon, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki nedensellik ilişkileri değişkenlerin alt boyutları ile birlikte incelenmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler üç farklı ölçek ve demografik soruların yer aldığı bölümden oluşmaktadır. Mesleki motivasyon düzeyini ölçmeye ilişkin soru formu araştırmada dizayn edilmiştir. İş tatmini düzeyini ölçmeye ilişkin olarak Minnesota İş Tatmin Ölçeği, örgütsel bağlılık düzeyini ölçmeye ilişkin olarak Allen-Meyer (1990) Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya Türk Kamu Üniversiteleri Fakültelerinde, İşletme Ana Bilimdalı'nda araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan 378 katılımcı ile tamamlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre mesleki motivasyon düzeyi iş tatmini düzeyini ve örgütsel bağlılık düzeyini güçlü ve pozitif yönde etkilemektedir. Araştırmada ulaşılan diğer sonuçlar sözü geçen değişkenlerin alt boyutlarına ilişkindir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the size of the causality effect of the level of occupational motivation on the level of job satisfaction and organizational commitment and is to put forward importance of it. In the study, relationships among occupational motivation, job satisfaction and organizational commitment were examined together with the relations between their sub-dimensions. In the study, the survey method was used. The Survey consists of three different scales and the section which include demographic questions totally. Occupational motivation questionnaire has been designed in the study.Minnesota Job Satisfaction Scale was used to measure the level of job satisfaction and Allen-Meyer (1990)Commitment Scale was used to measure the level of organizational commitment. The study was completed attandence of 378 participants work as research assistants and faculty members of the department of Business Administration in the faculties of Turkish Public Universities. According the results of this study, the level of occupational motivation affects the level of job satisfaction and organizational commitment strongly and positively. In the study, the other results are related to the subdimensions of the variables.