Askeri birliklerde öğrenen organizasyon modeli
Askeri birliklerde öğrenen organizasyon modeli
- Tez No: 369205
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Learning Organizations, Fifth Dicipline, Participant Observation, Military Forces Transformation, Teaching Organizations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Örgütlerin öğrenme ihtiyacı, çevredeki sürekli ve hızlı değişimlerden kaynaklanmakta, sürekli değişen ve gelişen bir çevre içinde yaşayan örgütler, bir taraftan stratejik amaçlarını belirlemekte iken diğer taraftan teknolojik ve yapısal olarak bu değişikliklere uyum sağlamak zorundadırlar. Askeri birlikler geleneksel tehditlerin yanında soğuk savaş sonrasında ortaya çıkan konvansiyonel olmayan tehlikeler, riskler ve tehditlerle de yüzleşmelidirler. Bu tehditlerle baş edilebilmesi için Senge'nin sunduğu çözüm;“Beşinci Disiplin”ile formüle edilen“Öğrenen Organizasyonlar”modelidir. Bu çalışma askeri birliklerin öğrenen organizasyon olup olmadıklarını incelemektedir. Çalışmanın araştırma bölümü iki bölümden oluşmaktadır, ilk bölümünde NATO ile BiO kuruluşlarına üye ülkelerin icra ettiği tatbikatta yapılan katılımlı gözlemi içermekte, ikinci bölümde ise Senge'nin Beş Disiplini persfektifinde askeri birliklerin öğrenen organizasyon olup olmadıkları incelenmektedir. 11 Eylül saldırıları ile gündeme gelen yeni tehditler ile mücadelede konvansiyonel harekât icra etmek maksadıyla eğitilen orduların yetersiz kaldığı, değişim ve dönüşüme ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Peter Senge tarafından ortaya koyulan beş disiplin ile özetlenen öğrenen organizasyon modelinin askeri birliklerin ihtiyaç duyduğu bu değişim ve dönüşüme cevap verebileceği savunulmaktadır. Yapılan nitel araştırma (katılımlı gözlem)'da gözlemlenen tespitler sonucunda; özellikle ABD önderliğinde NATO'da başlatılan dönüşüm çalışmaları sonucunda NATO askeri birliklerinin öğrenen organizasyon modeline uygun olduğu, hatta NATO askeri yapısının öğrenen organizasyon modelinin de ötesine geçerek adeta öğrendiğini ve elde ettiği tecrübeleri gelişmekte olan ülkelere ve diğer uluslararası örgülere de“öğreten bir organizasyon modeli”ni ortaya koyduğu belirtilmektedir. Anahtar Kelimeler; Öğrenen Organizasyonlar, Beşinci Disiplin, Askeri Birliklerin Dönüşümü, Katılımlı Gözlem, Öğreten Organizasyonlar.
Özet (Çeviri)
The need of learning for the organizations results from the continual and rapid changes in environment. While the organizations designate their strategical goals, in a continuously changing and improving environment, they also have to adopt themselves to these changes both technological and structural. After Cold War Military organizations have to confront with a mix of both traditional and unconventional hazards, risks, and even potential threats. Senge's solution to struggle with this threats is“Learning Organizations Modele”that formulated with“Fifth Discipline”. This study evaluates whether the Military Organizations are learning organizations or not? This study' consists of two main part, first of all is a participant observation in a NATO and PfP Organization Exercise and second part of the study is analysing the military forces as a learning organizations at the persfective of Peter Senge Fifth Dicipline. To struggle with the new kinds of threats after eleven september, it were understood that military forces, trained against conventional threats, were incapable, and they need to change and trasform themselves. This thesis claims that Peter Senge's“Learning Organization Modele”give an answer to need of military forces about changing and transforming themselves. According to the observation results at the qualitative study (participating observation); by the military transforming reforms after eleven september, NATO military forces are fully appropriate to learning organization modele, besides that the new NATO military structure more than learning organization, it seems it's a“teaching organization”that transfering its expriences to developing countries and international organizations.