Bireysel kariyer planlaması ile kişilik arasındaki ilişkinin iş tatmini üzerindeki etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
Individual career planning and personality of the relationship between the impact on job satisfaction: An example of Suleyman Demirel University
- Tez No: 369208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Bireysel Kariyer, Kişilik, İş Tatmini, Career, Personal Career, Personality, Job Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüz teknoloji ve değişen koşullar düşünüldüğünde, aynı sektör veya iş kolunda çalışan birçok işletme bulunmaktadır. İşletme sayısındaki artışa bağlı olarak aralarındaki rekabet düzeyleri de artmaktadır. Bu bağlamda işletmeleri farklı kılacak en büyük özelliğin sahip oldukları veya olacağı nitelikli çalışanlar olmaktadır. Bu zincirleme olayında en önemli faktör insan olarak karşımıza çıktığı görülmektedir. Nitelikli bir insan denildiğinde ise bireyin kendini tanıyıp, kişilik özelliğine uygun bir Kariyer Planlaması yapması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Doğal olarak karşımıza çıkan diğer önemli bir faktör ise kariyer ve Kariyer Planlaması olduğu görülmektedir. İnsanlar sağlıklı bir Bireysel Kariyer Planlaması yaptıkları takdirde, bu doğrultuda kendilerini geliştirerek işletmelerin istedikleri nitelikli insanlara dönüşmektedir. Ve bunun sonucu olarak kişiler kendilerini uygun meslek gruplarında istihdam etmekte, iş tatmin düzeyleri de artmaktadır. Bu çalışmada, lisansüstü çalışan öğrencilerin Kariyer Planlaması ile kişilik arasındaki ilişkinin iş tatmini üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle teorik kısmanda kariyer, bireysel kariyer, kişilik ve iş tatmini konuları mevcut literatürden yararlanılarak açıklanmıştır. Araştırma bölümünde ise; lisansüstü eğitime sahip çalışan kişilerin kariyer ve kişilik arasındaki ilişki ve bu ilişkini iş tatmini açısından incelenmesi için anket yöntemi kullanılarak elde edilecek nicel veriler analiz edilerek tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
Given today's technology and changing conditions, many businesses working in the same industry or line of business is located. Due to the increase in the number of businesses are also increasing the level of competition between them. In this context, the most important feature that distinguishes businesses that they have qualified employees is or will be. The most important factor in this chain of events is observed that confront us as people. A qualified person is called to recognize the individual's self, personality traits, according to the necessity of making a career planning is emerging. Naturally, we face the careers and career planning is another important factor to be seen. If they make a healthy people in individual career planning, developing their business in this direction they want qualified people are into. And as a result of this people to employ themselves in the appropriate professional groups, are also increasing the level of job satisfaction. In this study, graduate students working with the personality of the relationship between career planning how to create an impact on job satisfaction that was investigated. In the first section a career in theoretical, individual career, personality and job satisfaction issues are described utilizing the available literature. In the research section; people working with graduate education and how these relationships between career and personality in terms of job satisfaction questionnaire for examining quantitative data to be obtained using the method will be determined by analyzing.