Arkeolojik iktisat – Anadolu
Archaeological economics-Anatolia
  1. Tez No: 369209
  2. Yazar: BANU ÖZÜŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisat tarihi, arkeoloji, antropoloji, Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Anadolu, Economic history, archaeology, anthropology, Paleolithic Age, Neolithic Age, Chalcolithic Age, Anatolia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dünyadaki kaynakların kıtlığı karşısında, sınırsız ihtiyaçlarını karşılamak için tercih yapan insanların davranışlarının incelenmesi iktisat biliminin konusunu oluşturur. Yaşadığı toplumun niteliği ve büyüklüğü ne olursa olsun insan yeryüzünde yaşamaya başladığı tarihten itibaren iktisadi faaliyet içinde kendisini bulur. Bu suretle, dünyadaki kaynak sorunu ve insanların iktisadi faaliyetleri ne bir topluma maledilebilir ne de bir tarihle sınırlandırılabilir. Yazılı belgelerin ya da yeterli kanıtların olmaması veya önemli bir iktisadi aktivitelerinin olmadığı düşüncesi ile yazılı tarih öncesi toplumlara kadar uzanamayan iktisat biliminin ya da iktisadi düşüncenin tarihi için artık arkeoloji, antropoloji ve ilgili diğer bilim dalları önemli kaynaklar sunmaktadır. Toprağın altında gün ışığına çıkmayı bekleyen tarih öncesi toplumların tamamı keşfedilinceye kadar da bu bilim dalları iktisat tarihine kaynaklık edecektir. Yapılan her arkeolojik çalışmada farklı bir ekonomik ve sosyal yapıya sahip tarih öncesi toplumu dünyaya sunma imkanı bulunan Anadolu, eski ve zengin tarihi mirası ile iktisat tarihinin kesintisiz sürecini açıklamada önemli bir potansiyele sahiptir. Yapılan bu çalışma ile iktisat tarihinin insanlık tarihi kadar eski olması ve bu tarihsel sürecin Anadolu kültürleri ile açıklanabileceği hususunun açıklanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Studying the human behaviors who make choices to be able to meet their unlimited needs against the world's limited resources is the field of economics. No matter how big and civilized a society is human finds himself in the economic activities since his existence. Therefore, the resource problems on the earth and the humans' economic activities neither can be attributed to one society nor can be limited with a date. So, archeology, anthropology, and other related disciplines present important resources due to the fact that there has been no efficient written documents and evidences as well as economic thinking history and the economic discipline which can not date back to the societies of unwritten prehistoric ages. These disciplines are going to be the resources of economic history till all prehistoric societies are explored by the archaeological excavations. Anatolia, which has the opportunity to introduce a different prehistoric society which has a different economic and social structures to the world with each archaeological study, has a great potential to explain its old, rich legacy and the uninterrupted process of economic history. In this study, it is aimed that economic history can be explained by Anatolian cultures because economic history is as old as the history of humanity.