Finansal raporlamada standardizasyon ve muhasebe meslek mensuplarının öğrenme süreçlerinin psikolojik temelleri
Standardization of financial reporting and psychological foundations of learning processes of turkish accountants
- Tez No: 369235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ SERKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UFRS, Muhasebe Meslek Mensubu, Öğrenme Süreci, Öğrenme Stil, IFRS, Turkish Accountants, Learning Process, Learning Style
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye'de Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), 2005 yılından bu yana halka açık şirketler tarafından zorunlu olarak uygulanmaktadır. Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)'nun yürürlüğe girmesi ile kamuya hesap verme yükümlülüğü olmayan, genel amaçlı finansal tablolar hazırlayan işletmelerin de standart temelli raporlama yapmaları gündeme gelmiştir. Bu gelişmelere rağmen, UFRS, neredeyse tüm muhasebe meslek mensupları tarafından istenilen düzeyde öğrenilmemiş ve uygulanamamıştır. UFRS'nin tam öğrenil(e)memesi ve uygulanamamasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden birinin“öğrenme”unsuru ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, meslek mensuplarının UFRS'ye ilişkin mevcut öğrenme sürecinde, hangi aşamada olduklarının ortaya çıkarılması ve öğrenme stillerinin güçlü ve zayıf yönlerinin bilinmesiyle UFRS'yi öğrenme ve uygulama noktasında istenilen seviyeye ulaşmalarını sağlamaktır. Bu bağlamda, online anket yolu ile 121 meslek mensubuna ulaşılmıştır. Meslek mensuplarının büyük çoğunluğunun UFRS hakkında bilinçli yetersiz oldukları ve özümseyen öğrenme stiline sahip oldukları ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma, psikoloji ve muhasebeyi birlikte ele aldığından disiplinlerarası bir çalışma niteliğindedir. Bu nedenle, standartlardan sorumlu olan kurum ve kuruluşlar tarafından çalışmanın incelenmesinde yarar vardır.
Özet (Çeviri)
International Financial Reporting Standards (IFRSs) have been applied in Turkey by public companies since 2005. After the new Turkish Commercial Code being affected, the requirement of IFRSs based reporting in terms of small and medium-sized entities (SMEs), which do not have public accountability, and have to publish general purpose financial statements for external users, has been raised. Despite these developments, IFRSs have not been learned and applied at desired level by almost all of Turkish accountants. There can be expressed varied reasons why the accountants face with problem while they are learning IFRS. In literature, these reasons are mostly related with the subject of learning issue. Therefore, the purpose of the study is assessing Turkish accountants' learning processes of IFRSs and in order to reach the desired level about learning, their strengths and weaknesses of learning styles have been showed. In this scope of purpose, an online survey has been conducted with 121 members of the accounting profession. It has been brought out that the majorty of members of profession are conscious incompetence about IFRS and learning styles are usually assimilator. Becacuse of accounting and psychology getting together, the study is interdisciplinary work in essence. Thus, it will be useful if institutions/organizations who are responsible for standards have viewed this study.