The Restoration project of the Darüşşifa of Yıldırım Bayezid in Bursa
Bursa Yıldırım Bayezid Darüşşifası restorasyon projesi
- Tez No: 3694
- Danışmanlar: DR. GÜL ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Darüşşifa of Yıldırım Bayezid, Ottoman Architecture, Madrasah, Restoration
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma, Osmanlı anıtsal yapı mimarisinin ender örneklerinden biri olan Yıldırım Darüşşif ası m kapsamaktadır. Tezin birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve Bursa'nın önemi anlatılmaktadır. ikinci bölümde, çalışmanın hangi yöntemlerle gerçekleştirildiği anlatılmıştır. Üçüncü bölüm, seçilen yapının tanımlanmasıdı r. Bu bölüm yazılı ve fotoğraflı dökümleri kapsamaktadır. Dördüncü bölümde, Anadolu Medreselerinin gelişimi ve Yıldırım Bayezid Darüşşifasımn tarihi araştırması veri lmiştir. vBeşinci bölüm Karşılaştırmalı çalışmadır. Bu başlık altında, altıncı bölüm olan Restitüsyona temel olacak bilgiler ve sonuçlar toplanmıştır. Tezin yedinci bölümü Restorasyon aşamasıdır. Bu bölümde yeni fonksiyon ve işletim modeli önerisi geliştirilmiş, Restorasyon ilkeleri saptanmıştır. Son olarak da Restorasyon projesi hazırlanmıştır. Anahtar Sözcükler : Yıldırım Bayezid Darüşşifası, Osmanlı Mimarlığı, Medrese, Restorasyon.
Özet (Çeviri)
This study is concentrated on the Darüşşifa of Yıldırım Bayezid which is a unique example of Ottoman monumental building architecture. In the first phase of the thesis, the aim of the study and the importance of Bursa are given. In the second phase, the methods used during the study are expressed. The third phase is the description of the selected building, consisting of the verbal and photographic documentation. IllIn the fourth phase Historical Resesarch of the Anatolian Madrasahs and the Darüşşifa of Yıldırım Beyazid is given. The fifth phase is the Comparative study. The informations gathered under this heading and the results of these are used in the sixth phase which is the Restitution stage. The seventh phase is the Restoration stage. In this phase functioning and organization model proposal is given and Restoration criterion are stated. And finally the Restoration project of the building is prepared.