Önleyici güvenlik hizmeti olarak polisin kimlik sorma ve önleme arama yetkisi
Preventive security service as a police asking and search the power of identity
- Tez No: 369325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, Kolluk, Kimlik Sorma, Arama, Önleme Araması, Public Service, Security Force, Requesting İdentity Card, Seeking, Preventative Seeking
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde polisin gerek toplumsal olaylara karşı müdahalesi gerekse de genel uygulamaları, temel haklar ve özgürlükler noktasında özgürlük ve güvenlik dengesini çok tartışılır hale getirmiştir. Hal böyle iken güvenlik hizmeti veren polisin kendi yetkilerini ve sınırlarını bilmesi ve bireylerin özgürlüklerine keyfi müdahalelerde bulunmaması hayati önem taşımaktadır. Kolluk hizmeti, en önemli kamu hizmetlerinden biridir. Kolluk hizmetleri içerisinde de en önemli faaliyet suçun işlenmeden önlenmesini konu alan önleyici polislik hizmetleridir. Polis bu görevini ifa ederken birçok defa vatandaşın karşısına kimlik sorma, durdurma, yakalama veya arama tedbirlerini uygularken çıkmaktadır. Son yıllarda polis teşkilatı özellikle bu tedbirlerin uygulanmasında orantısız güç veya keyfi müdahaleler gibi hukuka aykırı eylem ve işlem yaptığı yönünde eleştiriler almakta hatta yaptığı bu uygulamalar yargıya intikal ettirilmektedir. Çalışmamızda genelde önleyici güvenlik hizmetleri özelde ise polisin kimlik sorma ve önleyici arama yetkilerinin hukuki boyutu ele alınmış, ayrıca bu tedbirlerin uygulanmasında dikkat edilecek hususlar ve ihtilafa düşülen yönler irdelenerek polislik uygulamalarına yeni bir perspektif kazandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the police's common implementations cause arguments about the balance of independence and security in terms of basic rights and freedom although the police's intervention is necessary for social events. For this reason, it is vital for the police that gives security services to know its own authority and not to interfere in individuals' freedom arbitrarily. Security service is one of the important public services. Within security service the most significant activity is preventative policing. While the police carry out this duty, they perform such precautions as interception, requesting identity card, arresting or seeking citizens. The police're heavily critisized because of the claims for illegal actions such as disproportionate force and arbitrary interventions during carrying out these precautionsin recent years. Even its implementations're carried to judgement. In this research, preventative security services in general and the legal extent of the police's authority for requesting identity and preventative seeking in specific are handled. Also a new perspective is tried to be contributed to the police implementations by investigating notable matters and controversial ways.