Aalı Tokombayev'in Kanduu Cıldar adlı manzumesinde edatlar
Prepositional phrases in the Poemkanduu Cildar by Aali Tokombayev
  1. Tez No: 369331
  2. Yazar: İCLAL ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CERİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kanduu Cıldar, Aalı Tokombayev, Edat, Bağlaç, Ünlem, Kanduu Cıldar, Aalı Tokombayev, Prepositions, Conjuctions, Interjections
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 693
Özet
Kanduu Cıldar romanı, Kıpçak grubu Türk lehçeleri arasında yer alan Kırgız Türkçesi ile yazılmış Kırgız edebiyatının önemli eserlerinden biridir. Çarlık Rusya'nın Kırgızlara yaptığı katliam döneminde yaşamış Kırgız şair/yazar Aalı Tokombayev'e ait olan eserin konusu bu katliamlardır. Konusu bakımından böyle önemli bir eser, lehçe çalışmalarında da değerli bir malzeme olmuştur. Çalışmamızda Türk dilinin kapsamlı bir konusu olan edatlar çalışması, eser ile bir araya getirilmiştir. Eserde tespit edilen edatlar, kullanıldıkları yerde kazandıkları anlam ve cümle içerisinde gördükleri görevler dikkate alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kanduu Cıldar is one of the crucial works of Kyrgyz Literature that is written in Kyrgyz Turkic language belonging to Kipczak Group Turkish Dialects. The theme of this work is the massacres and this work is written by Aalı Tokombayev who is Kyrgyz poet/author and lived during the period of massacres attempted by Czardom of Russia toKyrgyz people. In terms of the theme, this important work has become a valuable text for dialect studies. In this study, preposition that is a comprehensive topic in Turkish language is united with the novel together. In this work, the prepositions determined are analyzed by taking the functions of preps in the sentences and also meanings in the other places into consideration