Van ili 4 nolu sağlık ocağı bölgesinde 0-24 ay arası bebeklerde anemi
Anemia in 0-24 months infants in No. 4 health centers of Van
- Tez No: 369835
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anemi, Demir eksikliği anemisi, Demir proflaksisi, Anemia, Iron deficiency anemia, Iron prophylaxis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Araştırma Van İli 4 No'lu Sağlık Ocağı Bölgesinde kayıtlı, aşı ve sağlam çocuk izlemi için başvuran 0-24 ay arası toplam 1073 bebeğe ait Hb ve Htc değerlerine göre bebeklerde anemi varlığını ve sıklığını saptamak, birinci basamak sağlık hizmetlerinde anemi taraması sonucunda elde edilen kazanımları görmek ve 4. aydan sonra profilaktik demir kullanım durumunu tespit etmek amacıyla incelenmiş ve retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Van İli 4 No'lu sağlık ocağına kayıtlı bebeklerden alınan ve merkez laboratuarda incelen kan numunelerinin Hb ve Htc sonuçlarına bakılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çalışmaya katılan 0 – 24 ay arası bebeklerde toplam anemi oranı %27,1, kız çocuklarında anemi oranı %27,9, erkeklerde bu oran %26,5 olarak belirlenmiş olup cinsiyetler arasında anemi görülme sıklığı açısından farklılık saptanmamıştır. Yine çalışmada demir profilaksisi kullanım oranının %49,7 olduğu ve demir profilaksisi kullanan ve kullanmayan bebekler arasında anemi görülme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmış olup, demir profilaksisi kullanmayan bebeklerde anemi görülme sıklığının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle zamanında doğmuş bebeklere dördüncü aydan başlayarak profilaktik demir desteği verilmesinin yanında demir proflaksisi kullanmayan bebeklerin de daha sık takip edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Study was performed on the babies of 0-24 months of age, applied for vaccination and healthy child screening to the 4th Cottage Hospital in Van province in a retrospective manner. A total of 1073 babies were checked for existence and frequency of anemia according to their Hb and Htc values. It was also aimed to observe achievements of first step health service by the anemia screening as well as to determine use of iron prophylaxis. In this study Hb and Htc results in blood samples investigated in central laboratory, from babies administered to Van province 4th Cottage Hospital, was assessed. According to the study results, rate of anemia among babies 0-24 months old who participated to the study was found as 27.1%. This rate was 27.9% for girls and 26.5% for boys. No significant difference was observed in anemia prevalence among sexes. In addition, rate of iron prophylaxis use was found as 49.7% and a significant difference in frequency of anemia was found between babies using iron prophylaxis and babies who don't use it. It was observed that frequency of anemia was more in babies who don't use iron prophylaxis. Therefore it may be advised to apply iron prophylaxis to babies starting from fourth month who born at term, in addition it may be advised to screen babies who don't use iron prophylaxis.