Karbamid peroksitin farklı seramik sistemlerindeki iyon salınımlarına ve yüzey pürüzlülüğüne etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of carbamide peroxide on ion eluation and surface roughness of different ceramic systems
  1. Tez No: 369927
  2. Yazar: IŞIL KARAOKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AYKENT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağartma, iyon salınımı, porselen, seromer, yüzey pürüzlülüğü, Bleaching, ceromer, ion eluation, porcelain, surface roughness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada üç farklı bekletme solüsyonu kullanılarak 7 farklı restoratif materyalinin iyon salınımlarının ve yüzey pürüzlülüklerinin in vitro olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Porselen materyali olarak bir düşük ısı porseleni (Vita VM7), iki lityum disilikat içeren porselen ( IPS e.max CAD ve IPS e.max Press), iki zirkonyum altyapı materyali (IPS e.max ZirCAD ve Vita In-Ceram YZ for InLab) ve iki seromer (Estenia ve Tescera) kullanılmıştır. Bekletme solüsyonu olarak % 17 karbamid peroksit içeren VOCO Perfect Bleach ağartma jeli (pH=6) 14 gün boyunca günde 2 saat, ISO 6872' ye uygun olarak % 4' lük asedik asit (pH=2.4) 80º C 'de 16 saat ve kontrol grubu olarak distile su (pH=7) 37º C'de 16 saat uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan örnekler 10 mm çapında, 2 mm kalınlığında hazırlanmıştır. Her grupta 70 adet olmak üzere 3 ana grup oluşturulmuştur. Yüzey pürüzlülüğü ölçümleri solüsyonlarda bekletme öncesi ve sonrasında, iyon salınımı ölçümleri solüsyonlarda bekletme sonrasında yapılmıştır. İyon salınımının değerlendirilmesinde ICP-AES cihazı, yüzey pürüzlülüğü ölçümleri için profilometre cihazı kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 17.0 paket programı kullanılarak Windovs ortamında gerçekleştirildi. Pürüzlülük değeri sonuçları 2 yönlü varyans analizi ile, iyon salınımı sonuçları tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD testi ile değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak alındı. Çalışmanın sonucunda; bekletme solüsyonları bütün restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğünü arttırmıştır. Beyazlatma ajanı ve distile su restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğünde istatistiksel olarak anlamlı değişikliğe yol açmazken asedik asit IPS e.max press, IPS e.max CAD, Tescera, Estenia ve Vita VM7 gruplarında istatistiksel olarak anlamlı derecede artışa yol açmıştır. İyon salınımı sonuçları değerlendirildiğinde en fazla iyon salınımı Tescera grubunda, en az iyon salınımı e.max ZirCAD grubunda bulunmuştur. En fazla iyon salınımının olduğu bekletme solüsyonu ağartma ajanı iken en az iyon salınımın olduğu bekletme solüsyonu distile su olmuştur. Salınan iyon miktarları değerlendirildiğinde en fazla salınan iyon sodyum, en az salınan iyon kadminyum olmuştur. Ağartma işlemi sonrası meydana gelebilecek iyon salınımı ve yüzey pürüzlülüğü değişikliklerinden kaçınmak için ağartma işlemi sırasında ağızda mevcut restorasyonlar korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate the ion eluation and surface roughness of seven different restorative materials after exposure to three different storage solutions. Seven porcelain materials were selected: a low fusing porcelain (Vita VM7); two lithium disilicate glass ceramics (IPS e.max Press and IPS e.max CAD); two zirconium substructure materials (IPS e.max ZirCAD and Vita In-Ceram YZ for InLab); and two ceromers (Estenia and Tescera). The three storage solutions chosen were: 17 % carbamide peroxide VOCO Perfect Bleach (pH=6) for two hours a day for 14 days, as a bleaching agent; 4% acetic acid (pH=2.4) at 80° C for 16 hours ; and distilled water (pH=7) at 37° C for 16 hours . Three experimental groups were fabricated, each containing 70 specimens with a diameter of 10 mm and a thickness of 2 mm. Surface roughness measurements were performed with a profilometer before and after immersion in solutions, while ion eluation measurements were performed by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy (ICP-AES) after immersion in solutions. Statistical analyses were performed with SPSS 17.0 in the Windows environment. Surface roughness results were evaluated by two-way ANOVA test, while ion eluation results were evaluated by one-way ANOVA and Tukey's HSD tests. The statistically meaningful level was accepted as p < 0.05. The study showed that all immersion solutions increased the surface roughness values of all the restorative materials. Bleaching agent and distilled water did not cause significant differences with any restorative materials. Significant changes were observed in the IPS e.max Press, IPS e.max CAD, Tescera, and Estenia specimens in acetic acid solution. The greatest ion eluation was observed in the Tescera group, while the least ion eluation was observed in e.max ZirCAD group. The greatest ion eluation was found in carbamide peroxide immersion solution and the least ion eluation was found in distilled water. When released quantities of ions were evaluated, sodium was the most released ion and cadminum was the least released ion. Restorations should be protected before bleaching for fear of roughness and ion eluation.