Hemşirelik öğrencilerinin güvengenlik düzeyleri ve bağlanma stilleri
Assertiveness levels and attachment styles of nursing students
  1. Tez No: 369936
  2. Yazar: MEHTAP METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Güvengenlik Düzeyleri, Bağlanma Stilleri, Hemşirelik Öğrencileri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin güvengenlik düzeyleri ve bağlanma stilleri arası ilişkiyi belirlemek amacıyla, enine kesitsel ve tanımlayıcı araştırma desenine göre yapıldı. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Avrupa yakasında bir vakıf üniversitesinin Hemşirelik Yüksek Okulu'nda öğretim gören, 254 öğrenci oluşturdu. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Voltan-Acar Kendini Belirleme Envanteri ve İlişki Ölçekleri Anketi (İ.Ö.A) ile toplandı. Veri sonuçları bilgisayar ortamında değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (yüzde, ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minumum, maksimum) ve Student t Testi, Mann Whitney U Testi, Oneway Anova Test, Tukey HSD Test, Kruskal Wallis, Pearson Korelasyon Analizi ve Lineer Regresyon Analizi kullanıldı. Araştırmanın sonucunda, hemşirelik öğrencilerinden kızların güvengenlik düzeyleri erkeklerden yüksek; erkeklerin ise, güvenli bağlanma stili kız öğrencilerden yüksek olduğu bulundu. Regresyon analizi sonucunda; saplantılı ve kayıtsız bağlanma stilinin çekingenliğe, kayıtsız bağlanma stilinin güvengenliğe pozitif yönlü bir katkı yaptığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ASSERTIVENESS LEVELS AND ATTACHMENT STYLES OF NURSING STUDENTS This study has done accady to cross-sectional and descriptive research design, conducted to determine the relationship between the assertiveness levels and attachment styles of the nursing students. The sample of research has created by 254 undergraduate which study at a nursing school in a private university, European side of Istanbul. The date of research has collect with Information Form, Voltan-Acar Assertiveness Inventory and Relationship Scales Questionnaire. The data results were evaulated at computer. Data were analysed by descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation , median, frequency , rate, minimum , maximum) , Student's t test , Mann-Whitney U test , Anova test , Tukey HSD test , Kruskal-Wallis, Pearson's correlation and Linear Regression. The of research result have fand assertiveness leves of female students who were nurses higher than male students, but attachmend confident style of male students higher than female students as a result of regression analysis preoccupied and dismissing attachment style positively affected to passiveness while dismissing attachment style affected to assertiveness positively. Keywords : Assertiveness levels, Attachment styles, Nursing students