Ortaöğretimdeki erkek sporcuların karate ve taekwondo branşına yönelme nedenleri ve beklentileri (İstanbul ili / Üsküdar ilçe örneği)
The reasons of Turkish students interested in karate and taekwondo why they choose this sport and their expectation (City of Istanbul / Uskudar county sample)
  1. Tez No: 369949
  2. Yazar: DOĞAN KAAN ARPA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FİKRİ ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beklenti, Karate, Ortaöğretim, Taekwondo, Yönelme, Expectation, Karate, Secondary education, Taekwondo, Formation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Türkiye'de karate ve taekwondo branşı ile ilgilenen ortaöğretimdeki sporcu öğrencilerin bu spora yönelme nedenlerini ve bu sporlardan beklentilerini belirlemektir. Bu amaçla, araştırma kapsamındaki öğrencilere anket yöntemi uygulanmış ve anketten elde edilen bulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini Karate Federasyonu ve Taekwondo Federasyonuna ait sporcu lisansı olan ortaöğretim öğrencileri oluşturmuştur. Ancak bu sporcuların sayısı çok fazla olduğundan ve hepsine ulaşmakta güçlük çekildiğinden örnekleme yoluna gidilmiştir. Bu örnekleme grubu ortaöğretimde öğrenim gören karate ve taekwondo sporcu lisansına sahip sporculardan tesadüfü yöntemle seçilmiştir. Araştırmaya İstanbul ili Üsküdar ilçesi çevresinden 411 sporcu katılmıştır. Araştırmada; frekans ve yüzde dağılımları bulunmuş, ayrıca karate ve taekwondo branşları ile uğraşan sporcuların görüşlerinin değerlendirilmesinde t-testi, anova testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Kikare testi kullanılmış, verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında ise SPSS istatistik paket program kullanılmıştır. Sonuçta, öğrencileri karate ve taekwondo sporlarına yönlendiren kişilerin başında aileleri gelmektedir. Beden eğitimi öğretmeni ve arkadaş grubunun bu sporlara yönelmede etkisi oldukça azdır. Basın-Yayın ve Televizyon kanallarının öğrencilerin karate ve taekwondo sporlarına yönelmelerinde gereken desteği vermediği çıkan sonuçlar arasındadır. Öğrencilerin çoğunun karate ve taekwondo yapmalarının sebebi; bu sporları sevmeleri, başarı kazanmaktan zevk duymaları ve iyi bir fiziki görünüme sahip olmak istemeleridir. Öğrencilerin karate ve taekwondo sporlarından beklentileri ise, maddi kazanç sağlamak, yaşam boyu sağlıklı olmak ve milli sporcu olup ülke düzeyinde tanınmaktır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to determine the reasons of Turkish students interested in karate and taekwondo why they choose this sport and their expectations. With this aim,a questionnaire was applied to student- karate athletes and student-taekwondo athletes to find some solutions for the problem of this search. The population of the study involved the student-karate athletes and student-taekwondo athletes having licence. However; since the numbers of these sportsman is too much, it couldn't be reached to all of them. Therefore, the sample groups were used. In order to this, the students, having licence in the secondary schools, were randomly chosen. The research of Istanbul Uskudar district around 411 athletes participated. As statistical analysis in evaluation at opinions of the student-athletes, frequency, percentage of data, t-test, Anova tests, Mann-Whitney U tests, Kruskal-Wallis tests and Kikare tests were done by SPSS statistical program. As a result, the students at the beginning of the karate and taekwondo sports directing people to their families. Physical education teacher and friend group that sports in addressing the effect is quite small. One of the outcomes of this research is that mass media does not give enough support to the athletics. The majority of the students doing karate and taekwondo have the same reasons; deriving pleasure from success, being interested in this sports and having a good physical appearance. Lastly, the most important expectations of the student are being healthy for life and being a national athlete.