DNA tamir genlerinden hOGG 1 VE APE 1 gen varyantlarının oral kavite Skuamöz Hücreli Karsinoma üzerindeki rolü
Examination of the role of hOGG 1 and APE 1 genetic variants of DNA repair genes in oral squamous cell carcinoma patients
  1. Tez No: 369983
  2. Yazar: LEVENT AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DEĞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Oral Skuamöz Hücre Karsinoma, hOGG 1, APE Asp148Glu, Polimorfizm, PCR-RFLP, Oral Squamous Cell Carcinoma, hOGG 1, APE Asp148Glu, Polymorphism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Oral Skuamöz Hücre Karsinoma Hastalarında DNA tamir genlerinden hOGG 1 ve APE 1 gen varyantlarının rolünün incelenmesi AMAÇ: Çalışmamızda oral kavitenin skuamoz hücreli kanserlerinde DNA tamir genlerinden hOGG 1 ve APE 1 gen polimorfizmlerinin klinikopatolojik ve karsinogenezdeki etkisini araştırmayı amaçladık. HASTALAR ve YÖNTEMLER: Ağustos 2007- Ağustos 2013 arasında İstanbul Tıp Fakültesi KBB ve Diş hekimliği kliniğinde; oral skuamoz hücreli kanser tanısı alan 132 hasta ve 160 sağlıklı kontrolden kan örnekleri toplanarak DNA'ları izole edilmiştir. Genomik DNA örneklerinde hOGG1 Ser326Cys ve APE Asp148Glu lokusuna ait polimorfizmler Polimeraz Zincir Reaksiyonu Restriksiyon Fragmanı Uzunluk Polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. .Bu çalışmanın istatiksel analizinde SPSS 11.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. BULGULAR: Analiz sonuçlarına göre, kontrol ve hasta gruplarında hOGG1 Ser326Cys genotip ve allel dağılımlarının istatistiksel olarak anlamlı farklı olduğu gözlenmiştir (p0.05). Ancak APE Asp148Glu Asp+ bireylerin istatistiksel olarak anlamlı olmasa da hasta grubunda kontrol grubuna göre 1.4 kat yüksek olduğu ve hastalık için risk sağladığı izlenimi edinilmiştir. SONUÇ: Sonuç olarak, elde edilen bulgulara göre hOGG 1 gen polimorfizminin oral skuamoz hücreli kanser gelişiminde risk arttırıcı yönde etki gösterebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Examination of the role of hOGG 1 and APE 1 genetic variants of DNA repair genes in Oral Squamous Cell Carcinoma Patients PURPOSE: In our study, we aimed to investigate the effects of the hOGG 1 and APE 1 gene polymorphisms of DNA repair genes in the squamous cell cancers of the oral cavity on the clinical pathology and carcinogenesis. PATIENTS AND METHODS: By collecting blood samples from 132 patients diagnosed with oral squamous cell cancer and 160 healthy subjects, their DNAs were isolated at the ENT and Dental Clinic at Istanbul Medical Faculty between the months of August 2007 – August 2013. In the genomic DNA samples, polymorphisms pertaining to hOGG1 Ser326Cys and APE Asp 148Glu locus were identified using Polymerase Chain Reaction – Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR_RFLP) method. SPSS 11.0 package software was used in order to make the statistical analysis of this study. FINDINGS: According to the results of analysis it was observed that, hOGG1 Ser326Cys genotype and allele distributions in patient and control groups, there were statistically significant difference (p0.005). However it was observed that individuals with APE Asp 148Glu Glu/Glu+ were not significant statistically but they were 1.4 times higher in the patient group as compared to the control group and posed a risk for the disease. CONCLUSION: As a result according to the findings it is predicted that hOGG 1 gene polymorphism may increase the risk in the progress of oral squamous cell cancer.