Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki dış ticaretin dünü, bugünü ve yarını: 2011-2030 ekonometrik öngörüsü
The past, present and future of trade between Balkan countries and Turkey: 2011 to 2030 economic forecast
  1. Tez No: 370157
  2. Yazar: MELİKE BABAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KOÇ, PROF. DR. YUSUF BAYRAKTUTAN, PROF. DR. RECEP TARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Dış Ticaret, Öngörü, Balkans, Foreign Trade, Forecast
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Balkan ülkeleri ve Türkiye arasındaki ticaretin tarihsel sürecini inceleyerek gelecek öngörüsünde bulunmak ve buradan hareketle ekonomi politikaları önermektir. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde dış ticaret ile ilgili temel kavramsal çerçeve verilmiş, ardından dış ticaretin önemi, nedenleri ve evrimi hakkında ekonomi yazınından elde edilen bilgiler paylaşılmıştır. İkinci bölüm, Balkan kavramı ve bölgenin coğrafik ve demografik yapısına ilişkin bilgiler verilmiş; yirminci yüzyılın sonlarında Balkan ülkelerinde yaşanan planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçişin politik ve ekonomik etkileri tarihsel perspektifle açıklanmıştır. Üçüncü bölüm ise, çalışmanın yöntemi olan öngörünün kavramsal içeriği ve uygulamasından oluşmaktadır. 2011-2030 yılları için gerçekleştirilen öngörüde Dünya Bankası ve TÜİK'ten elde dilen veriler kullanılmıştır. Çalışmanın hipotezi 2030 yılında Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaretin artacağı, H1 hipotezi ise artmayacağı yönünde kurulmuştur. Box Jenkins yöntemi ile E-views kullanılarak gerçekleştirilen AR, MA, ARMA, ARIMA ve ayrıca Trend analizleri ile elde edilen sonuçlar hipotezimizi doğrular niteliktedir. Bu kapsamda, ekonomik entegrasyonun dış ticareti artırıcı bir etki yaratacağı da elde edilen sonuçlardan çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main purpose of this study is to forecast the future trade by examining the historical process of trade relation between Balkan States and Turkey and is to assign an economic policy from starting this point. In this context, the principal conceptual framework is defined and then the information acquired from the literature about the importance, reasons and evolution of foreign trade is shared. In the second part of the study, definition of Balkan and the geographical and demographic information of the region are explicated. Also the political and economic effects of transition from planned economy to market economy at the end of 20th century is defined by historical perspective. The third part of the study consists of the implemantation and the conceptual index of forecast which is the method of this study. In the forecast realized for the period of 2011-2030, data obtained from World Bank and TÜİK is used. The study is basis on the hypothesis that the trade between Balkan States and Turkey is going to increase exponaltion until 2030. The H1 hypothesis is vice versa. By using Box Jenkins method with E-views, the results obtained by AR, MA, ARMA, ARIMA and also Trend analysis affirm the hypothesis. In this context, that economical integration creates foreign trade increasing effect infer from the results obtained.