Türk Ticaret Kanunu'na göre haksız rekabet ve yaptırımları
Unfair competition and sanctions according to the Turkish Commercial Code
- Tez No: 370167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Haksız rekabet, Hukuki ve Cezai Yaptırımlar, Competition, Unfair Competition, Legal and Criminal Sanctions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Bu yüksek lisans tezinde, ekonomik rekabet hakkını sınırlayan ve onun dürüstlük ve güven kurallarına uygun bir biçimde kullanılmasını amaçlayan haksız rekabet kurumu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun sistematiği esas alınarak incelenmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Çalışmamız da 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 54 ve 63. maddeleri arasında düzenlenen haksız rekabet hükümlerinin tümü incelenmiş ve 6762 sayılı eski TTK ile farklılık ve benzerlikleri açıklanmıştır. Saptamalarımız ışığında, yeni kanunun haksız rekabete ilişkin hükümlerinin eski düzenlemelerden temelde çok farklı olmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan 6102 sayılı kanun ile haksız rekabet kavramına yönelik olarak bir sistem değişikliğine gidildiği ve yeni fiillerin haksız rekabet halleri arasına eklendiği görülmüştür. Sonuç olarak, haksız rekabete ilişkin hükümlerin kapsam ve uygulama alanının TTK ile genişlediği ve tüm ekonomik rekabet hallerini de içine alan bir sistem getirildiği bu çalışmada ortaya çıkmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, rekabet ve haksız rekabet kavramlarına, haksız rekabetin amacına, hukuki niteliğine ve unsurlarına, haksız rekabete hâkim olan temel prensiplere değinilmiştir. İkinci bölümde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile on bentten altı bent ve yirmi üç alt bende çıkarılan haksız rekabet halleri detaylı olarak açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, haksız rekabet eylemlerine karşı düzenlenmiş hukuki ve cezai yaptırımlara yer verilmiştir. Bu bölümde haksız rekabet dolayısıyla açılabilecek, tespit, men, eski hale iade ve tazminat davaları ve istenebilecek ihtiyati tedbir kararları incelenmiştir. Eski Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu döneminde de haksız rekabet kurumunun adi iş - ticari iş ayrımı yapılarak iki ayrı kanunda düzenlenmesi durumuna, eleştirilere rağmen 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK ve 6098 sayılı BK ile son verilmemiştir. Tezimizde, bu ikili yapının yarattığı sakıncaların giderilmesi açısından, Türk Hukukunda da, 1986 tarihli İsviçre kaynak kanununda olduğu gibi adi iş, ticari iş ayrımı yapılmadan tüm haksız rekabet hallerinin tek ve ayrı bir kanunda düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this Master's thesis, it is analysed the institution of unfair competition which is limiting free competition right, also targeting and ensuring the implementation of this right in proper manners and conditions in addition to the rules of honesty and good faith based on new TCC, No.6102. Turkish Commercial Code no: 6102 has put into effect in July 1st, 2012. In this dissertation, unfair competition provisions, set forth in articles between 54 and 63 of the Turkish Commercial Code no: 6102 has examined and set out the differences and similarities in comparison with Turkish Commercial Code no: 6762 as well. In the light of this study it is establised that unfair competition provisions of the new code are not particularly different other than the former code too. On the other hand, it is observed that related to TCC no: 6102, a new change of system has been applied to the notion of unfair competition, and new acts have been added. Finally, the extent and the area of practise has expanded regarding regulations in relation to unfair competition with the new code and it is arisen that a system has been brought including all economical competition circumstances by this dissertation. The dissertation hereby consists of three chapters. In the first chapter, competition and unfair competition, the purpose, legal aspect and constituents, main principals of the unfair competition has been explicated. In the second chapter, the unfair competition subclauses which are increased to twenty three from ten by the Turkish Commercial Code no: 6102 have been explained in detail. In the third chapter of the dissertation, legal and punitive sanctions regulated for the unfair competition has been expounded. In this chapter, some files can be forced into action which are declaratory action, prohibition, restitution, action for damages and cautionary judgment has been examined in relation to unfair competition. It is seemed that with the TCC no: 6102 and TOC no: 6098, which both of them were put into effect on July 1st, 2012, the seperation of commercial and non-commercial transacitons for the notion of unfair competition, which was present at the time of the former code, casued by the state of being regulated in two codes are ended despite critism. In this thesis, it is reached to the inescapable conclusion that, to prevent drawbacks of this dual structure without separating commercial or non-commercial transactions in just the same as Swiss Civil Code which is the origin code, legislated at 1986 all of these unfair competition circumstances should be necessarily regulated in a separate and particular code in Turkish legal system.