Kadın basketbolcularda Kangoo Jumps ayakkabıları ile antrenmanın denge, bacak kuvveti ve şut atışı oranına etkisi
  1. Tez No: 370199
  2. Yazar: AŞİNA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Balance, Basketball, Kangoo Jumps, Jump
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kadın Basketbolcularda Kangoo Jumps Ayakkabıları İle Antrenmanın Denge, Bacak Kuvveti Ve Şut Atışı Oranına Etkisi Bu çalışmanın amacı, 15-16 yaş kadın basketbolcularda 8 hafta Kangoo Jumps ayakkabıları ile antrenmanlarının denge, bacak kuvveti ve şut atışı oranına etkisinin incelenmesidir (n=10). Araştırmaya Adana ili DSİ kulübü kadın basketbol takımı katılmıştır. Bu araştırmada uygulanan denge antrenmanının basketbolcular üzerine etkisinin araştırılması için; fiziksel ve motorsal testler kullanılmıştır. Fiziksel özelliklerin ölçümü için boy, vücut ağırlığı ve bacak uzunluğu kullanılmıştır. Antropometrik ölçümlerde ise 6 bölgeden alınan deri kıvrım kalınlığı ve çevre ve çap ölçümleri alınmıştır. Motorik özellikleri ölçmek için; denge (tecno body ve Y denge testi), dikey sıçrama ve durarak uzun atlama ve sut atışı isabet oranlarını belirlemek için 5 bölgeden atılan şut atış testi uygulanmıştır. Ön test ve son test ölçümleri arasında; vücut ağırlığı (p0,005), DKK toplamı (p0,408), bacak uzunluğu (p>0,103), humerus bikondiler çap (p>,413), ayak uzunluğu (p>0,072), biseps çevre (p>0,555) ve kasılı biseps çevre (p>0,180) ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak Kangoo Jumps ayakkabıları ile antrenmanının kadın basketbolcuların denge, sıçrama ve şut isabet yüzdelerini artırdığı bulunmuştur. Anahtar Kelime: Denge, Basketbol, Kangoo Jumps, Sıçrama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect Of Training With Kangoo Jumps Shoes On TheBalance, Leg Strength And Shots Ratio In Women Basketball Players The purpose of this study was to examine the effect of Kangoo Jumps balance training on 15-16 years old woman basketball players for 8 weeks (n=10). Adana DSİ women basketball clup athletes joined this study. In order to investigate the effects of Balance training on the basketball players; physical and anthropometric characteristics and motor abilities (balance, jump and smash shot) were used. For measurement of physical properties, height, weight, and leg length were used. As anthropometric measurements, skinfold thickness, which was taken from the 6 regions, and circumference and diameter measurements were taken. To measure motor characteristics; balance (techno body and Y-balance test), vertical jump and standing long jump and shot hit ratio tests, determined by shots from 5 different places, were applied. Between pre and posttest measurements; body weight (p 0.408), leg length (p> 0.103), humeral epicondyle (p>, 413), foot length (p> 0.072), biceps circumference (p 0.180) a significant difference had been found. As a result, it had been found that the balance training with Kangoo Jumps shoes in women basketball players improve physical and motoric (balance, bounce) properties.