Performans görevlerinin öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerine ve akademik başarılarına etkisi
Influence of the performance tasks on students tendencies to critical thinking and achievement
- Tez No: 370324
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans görevi, eleştirel düşünme, California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği, sosyal bilgiler dersi, Performance task, critical thinking, California Critical Thinking Disposition Inventory, social studies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; performans görevlerinin öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerine ve akademik başarılarına etkisini belirlemektir. Araştırma öntest-sontest kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim-öğretim güz yarıyılında, Ankara ili Çankaya İlçesi'ndeki Özel Tevfik Fikret Ortaokulu'na devam etmekte olan 7. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya deney grubu 50, kontrol grubu 55 olmak üzere toplam 105 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın üzerinde yürütüldüğü deney ve kontrol grupları 6. sınıf sosyal bilgiler dersi başarı notlarına göre eşdeğer gruplar olarak belirlenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerini ölçebilmek amacıyla“California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”kullanılmıştır. Buna göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerine performans görevleri uygulanmadan önce“California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”uygulanmıştır. Daha sonra 2 ay boyunca 7. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında yer alan,“Türk Tarihinde Yolculuk”ünitesi, deney grubu öğrencileriyle performans görevleri kullanılarak işlenirken kontrol grubu öğrencileriyle performans görevleri kullanılmadan işlenmiştir. Ünitenin bitiminde her iki gruba da“California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”bu kez son test olarak uygulanmıştır. Öğrencilerin sosyal bilgiler dersi akademik başarılarındaki değişimi incelemek için 6. sınıfın sonundaki sosyal bilgiler dersi başarı notlarıyla 7. sınıf 1. dönemi sonu sosyal bilgiler dersi başarı notları karşılaştırılmıştır. Ayrıca ünite sonunda, deney grubunda yer alan ve rastgele seçilen 20 öğrenci ve uygulamayı yürüten öğretmen ile performans görevleri ve uygulamalarıyla ilgili görüşmeler yapılmıştır. Toplanan veriler analiz edilirken istatistiksel işlemlerden aritmetik ortalama ( ), standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%) ve tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA kullanılmıştır. İstatistiki işlemler SPSS 17.0 paket programıyla ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Performans görevlerinin uygulandığı deney grubundaki öğrencilerle, performans görevlerinin uygulanmadığı kontrol grubundaki öğrencilerin deney öncesi ve sonrasındaki“sosyal bilgiler başarı notları”ve“California Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği”puanlarındaki değişimin birbirinden manidar bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında performans görevleri kullanımının öğrencilerin sosyal bilgiler dersi başarılarını ve eleştirel düşünme eğilimlerini olumlu şekilde değiştirmiş olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Main objective of this study is to determine influence of the performance tasks on students' tendencies to critical thinking and achievement. The study was carried out by using an experimental model with pre-test and post-test control group. The study was conducted with the students who were attending to the 7th grade of Özel Ankara Elementary School in Ankara Province, Çankaya Subprovince during the autumn semester of the 2013-2014 educational period. A total of 105 students consisting of 50 for the test group and 55 for the control group were participated in the study. The test and control groups with which the study was conducted, was chosen as the equivalent class groups according to the grades of the students in the social sciences courses of the 6th grade. In the study, California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI) was applied to evaluate tendencies of the students to critical thinking. Accordingly, California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI) had been applied to the students in the test and control groups before performance assignments were applied to them. Then, the unit“The Journey of the Turkish History”included in the social sciences education program for the 7th grade was taught to the students in the test group by using performance assignment and to the students in the control group without using performance test throughout 2 months. At the end of the unit,“California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI)”were applied to both groups as a post-test in this instance. To examine the academic exchange of the students in the social sciences courses, the success grades of the students in the social sciences courses at the end of the 6th grade and the success grades of the students in the social sciences courses at the end of the first semester of the 7th grade were compared. Furthermore, at the end of the unit, interviews were held on the performance assignments and applications with 20 students who had been participated in the test group and selected randomly and the teacher who carried out the application. In analysis of the data collected; of statistical operations, arithmetic mean ( ), standard deviation (s), frequency (f), percentage (%) and mixed repeated measures of analysis of variance (ANOVA) were employed. The statistical operations were analyzed by using SPSS 17.0 package software and content analysis. For interpretation of the data obtained, a significance level of .05 was considered. The variations between the pre-test and post-test“Success Grades of the Social Sciences”and“California Measure of Mental Motivation Scale”scores of the students in the test group to whom performance assignments were applied and of the students in the control group to whom performance assignments were not applied are found to indicate a meaningful difference. In the light of the conclusions drawn, it can be stated that use of the performance task has been positively changed the success of the students in the social sciences courses and their tendencies to critical thinking.