İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin tutumları
- Tez No: 370412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişme, Yenileşme, Örgütsel Değişme, Örgütsel Yenileşme, Tutum, İlköğretim, Öğretmen, Change, Renewal, Organizational Change, Organizational Renewal, Attitude, Elementary Education, Teacher
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, Edirne il merkezindeki ilköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin tutumlarını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 eğitim öğretim yılında Edirne il merkezindeki resmi ilköğretim kurumlarında görev yapan 255 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, öğretmenlere araştırmacı tarafından geliştirilen 23 sorudan oluşan ölçek ve 6 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, Man Whitney-U testi, Kruskal Whallis Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin tutumları çok yüksek düzeydedir ve örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin tutumları arasında yaş, öğrenim durumu, branş değişkenlerine göre anlamlı bir fark yoktur. Kadın öğretmenlerin örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin tutum düzeyleri erkek öğretmenlere göre, bekar öğretmenlerin örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin tutum düzeyleri evli öğretmenlere göre daha yüksektir. Öğretmenlerin mesleki kıdemleri arttıkça örgütsel değişme ve yenileşmeye ilişkin beklenti puanlarının azaldığı görülmüştür. İlköğretim öğretmenlerinin“Okulda yenileşme için rotasyon gereklidir. ”,“Fırsatları arttırma teknolojiyi iyileştirme hareketi (fatih) projesini olumlu buluyorum.”,“İlköğretim kurumları standartları (iks) uygulamalarını olumlu buluyorum.”,“Aşamalı devamsızlık yönetimi (adey) uygulamalarını olumlu buluyorum.”ifadelerine orta düzeyde katıldıkları;“Öğretmenlerin yaz tatillerinde (seminer dönemi dışında) hizmet içi eğitime alınmasını olumlu buluyorum.”,“4+4+4 eğitim modeli uygulamasını olumlu buluyorum.”ifadelerine zayıf düzeyde katıldıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine the attitudes of elementary school teachers towards organizational changes and renewals in the provincial capital of Edirne. Sample of the research consists of 255 teachers who have served in the elementary schools of Edirne provincial capital during 2011-2012 season. As data collecting tool, a scale of 23 questions and a survey of 6 questions which are prepared by researcher, have been applied to the sample teachers. Mean, standard deviation, Mann-Whitney-U test and Kruskal-Wallis test have been used for the analysis of the data. Relation between dependent and independent variables of the research has been tested by Spearman correlation analysis. According to the findings derived from the research, teachers are highly apt to organizational changes and renewals, and there is no significant difference among the results basing on the teachers' ages, education levels and branches. Compatibility of female teachers are higher than male ones, and single teachers are also more compatible as well compared to the married ones. It is observed that the expectation score towards organizational changes and renewals decreases as the teachers' Professional grade increases. Concurrence levels of elementary school teachers are moderate for the statements“Rotation is required for regeneration at schools”,“I favor Movement of Increasing the Opportunities and Technological Improvement (FATİH) project”and“I favor Organizational Standards for Elementary Education (IKS) applications”. It is also observed that elementary school teachers concur in a low level for the statements of“I favor on-the-job training applications for the teachers during summer leaves (excluding seminars)”and“I favor 4+4+4 educational model”.