Hekimlerde örgütsel sessizliğin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi
Examining organizational silence on doctors with structural equation modeling
  1. Tez No: 370420
  2. Yazar: TÜLAY DEMİRALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA LORCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Eşitlik Modeli, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Adalet Algısı, Katılımcı İklim Algısı, Structural Equation Model, Organizational Silence, Organizational Justice Perception, Participative Climate Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Yapısal eşitlik modellemesi (YEM); belirli bir kurama dayalı olarak, gözlenebilen ve gözlenemeyen değişkenlerin nedensel ve ilişkisel bir model içinde tanımlanmasına dayanan çok değişkenli istatistik bir yöntemdir. Pek çok farklı disiplinde olduğu gibi sosyal bilimlerdeki önemi ve kullanım sıklığı da gittikçe artmıştır. Bu tez çalışmasında, sağladığı avantajların yanında bir takım zorlukları da beraberinde getiren YEM'in, kuramsal yapısı, gelişimi ve diğer tüm yönleri ayrıntılı irdelenmiştir. Yapısal eşitlik modellemesinin teorik yapısının ele alınmasından sonra, örgütlerde yaygın olarak karşılaşılmasına rağmen, doğası ve ana bileşenlerine ilişkin çok az ampirik kanıt olan örgütsel sessizlik irdelenmiştir. Adaletsizlik kültürünün yaşandığı ortamlarda gelişen örgütsel sessizlik için; örgütsel adaletin alt boyutları ve katılımcı iklim algısının nedensel ve ilişkisel kuramı çerçevesinde bir yapısal eşitlik modeli oluşturularak, örgütsel adalet algılamalarının katılımcı iklim algısı üzerindeki doğrudan ve dolaylı ilişkilerinde örgütsel sessizliğin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Örgütsel adalet algısı, örgütsel sessizlik ve katılımcı iklim algısı boyutları arasındaki ilişkiler ve örgütsel sessizliğin olumsuz sonuçları değerlendirilerek, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Structural Equation Modeling (SEM) is a multivariable statistical method that is based on defining the observable and unobservable variables in a causal and relational model on the basis of a specific theory. Its importance and using frequency in social sciences has also been increased as in many different disciplines. In this thesis study; theoretical structure, development and all other aspects of SEM, besides the advantages it offers some of the difficulties it brings, were examined in detail. After studying the theoretical formation of the structural equation modeling, organizational silence for which there is only a few empirical evidence on its nature and main components although it is extensively encountered in organizations, was examined. For the organizational silence which is developed in the environment where the culture of injustice is lived, in the framework of sub-dimensions for organizational justice and causal and relational theory of participative climate perception; a structural equation model was generated in order to research the role of organizational silence in the perceptions of organizational justice on direct and indirect relations of participative climate perception. The relations between the dimensions of organizational justice perception, organizational silence, and perception of participative climate and the negative results of organizational silence were evaluated and suggestions were offered.