19. yy. Osmanlı Türkçesi sözlüklerinden Kâmûs-ı Türkî üzerinde art zamanlı diyalektolojik bir inceleme
19. century diachronic dialectologic an examination from Ottoman Turkish dictionaries on Kâmûs-i Türkî
- Tez No: 370421
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kâmûs-ı Türkî, art zamanlı, diyalektoloji, Kâmûs-ı Türkî, diachronic, dialectology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tezin Adı: 19. yy. Osmanlı Türkçesi Sözlüklerinden Kâmûs-ı Türkî Üzerinde Art Zamanlı Diyalektolojik Bir İnceleme Hazırlayan: Ercan PETEK ÖZET Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız“19. yy. Osmanlı Türkçesi Sözlüklerinden Kâmûs-ı Türkî Üzerinde Art Zamanlı Diyalektolojik Bir İnceleme”adlı çalışmamız Giriş, Söz Varlığı, Fonetik Hususiyetler, Sayısal Veriler ve Sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Osmanlı dönemi Türk sözlükçülüğünde Kâmûs-ı Türkî'nin yeri ve önemi, Şemseddin Sâmî'nin Türk dili hakkındaki görüşleri, Osmanlı ağız araştırmalarının amaçları ve Kâmûs-ı Türkî'nin bu araştırmalardaki yerine değinilmiştir. Söz Varlığı bölümünde, Kâmûs-ı Türkî'deki madde başları tek tek ele alınarak Derleme Sözlüğü yardımı ile bugün Türkiye Türkçesi ağızlarında ortak olarak yaşayan kelimeler tespit edilmiştir. Fonetik Hususiyetler bölümünde, ortak söz varlığı ses bilgisi yönünden incelenmiştir. Sayısal Veriler bölümünde, ortak söz varlığının Leylâ Karahan'ın belirlediği ağız gruplarına göre dağılımı ve yüzdelik oranları ve bu tasnifte yer almayan Rumeli ağızlarındaki dağılımı ve yüzdelik oranları verilmiştir. Ayrıca çalışmada yer alan yabancı kökenli kelimeler de listelenmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan çalışma ile ilgili genel hükümlere yer verilmiştir. Anlambilim açısından da dikkate değer hususlara kısaca değinilmiştir. Çalışmamızın sonunda ise kaynakça bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Name of Thesis: 19. Century Diachronic Dialectologic An Examination From Ottoman Turkish Dictionaries On Kâmûs-ı Türkî Prepared by: Ercan PETEK ABSTRACT“19. Century Diachronic Dialectologic An Examination From Ottoman Turkish Dictionaries On Kâmûs-ı Türkî ”, the name of study which we prepared as the post graduate thesis, is composed of parts of foreword, vocabulary, phonetic features, statistical data and result. In the foreword, the situation and importance of Kâmûs-ı Türkî in the Ottoman period, Şemseddin Sami's point of views regarding Turkish lexicography, the aims of Ottoman dialect researches and the place of Kâmûs-ı Türkî in these researches were referred. In the vocabulary, the words commonly surviving in Turkish dialects with the help of collation dictionary were diagnosed by evaluating the article topics individually. In the phonetic features, the existence of common vocabulary was examined with regard to phonetic. In the statistical data, dispersions and percentage rates of common vocabulary according to dialect groups determined by Leyla Karahan and dispersions and percentage rates in the Rumelin dialects –not taking part in this classification- were given. Words, which take part of foreign origin in this study, were listed as well. In the result, general views with regard to the study made took place. Notable points in terms of semantics were also mentioned. Bibliography can be seen at the end of our study.