Öğretmen adaylarının kaynaştırma eğitimi hakkındaki tutumları
The attitudes of teacher candidates towards inclusion education
  1. Tez No: 370424
  2. Yazar: GAMZE AKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMİRALİ YAŞAR ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kaynaştırma, bütünleştirme, kaynaştırma tutumları, öğretmen tutumları, inclusion, integration, inclusion attitudes, teacher attitudes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kaynaştırma,“özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamaları”dır. Kaynaştırma uygulamasının başarılı olabilmesi, bu sürecin paydaşları olan annebaba, öğretmen, okul idaresi, normal gelişim gösteren öğrenci ve bu öğrencilerin velilerinin işbirliği yapmasına bağlıdır. Yani kaynaştırma eğitimi bir ekip işidir. Kaynaştırma eğitiminde başarıyı artıracak önemli bir faktör öğretmenlerin tutumudur. Öğretmen tutumu, kaynaştırma öğrencisinin gelişiminde önemli bir etkiye sahiptir. Öğretmen adaylarının kaynaştırmaya yönelik tutumlarının düzeyini ve hangi değişkenlerden etkilendiğini saptamayı amaçlayan bu çalışma, 2013-2014 bahar yarıyılında Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tüm sınıflar, diğer tüm bölümler 4. sınıflar öğrencilerinden random seçilen toplam 596 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak, Ergin (2014) tarafından öğretmenlere uygulanmak üzere hazırlanan“Kaynaştırma Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının tutumlarının anketteki 12 soru ile veri toplanan bağımsız değişkenlerle etkileşimi analiz edilirken t testi, varyans analizi, LSD istatistik teknikleri kullanılmıştır. Kaynaştırmaya yönelik öğretmen adayı tutumlarının araştırmadaki tüm bağımsız değişkenlere göre farklılaştığı saptanmış, ancak mesleki yeterlik algılarının ve branşların daha belirleyici etken olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Inclusion are special education applications where supportive education services are provided, based on individuals'needing special education receiving education together with their unhandicapped peers at formal, and private preschool, primary, secondary, and non-formal education institutions. In order that inclusion applications are successful, the cooperation with parents, teacher, school management, student showing normal development, and protectors of these students that are the stakeholders of this process is vital. In other words, inclusion is a team work. An important factor that will increase the success at the inclusion education is the attitude of teachers. Teacher attitude has a substantial effect on the development of the inclusive student. This study aiming at determining the attitude level of teacher candidates towards inclusion, and the variables affecting it, has been executed with 596 students chosen randomly from Trakya University, Faculty of Education, Special Training Department all grades, and all other departments 4th grade students.“Inclusion Attitudes Scale”developed by Ergin (2014) to be used for teachers has been used as a data collection tool. t test, variance analysis, and LSD statistical techniques have been used while analysing the interaction between 12 questions on the teacher candidates' attitudes questionnaire and independent variables collected data. It has been seen that the attitudes of teacher candidates change depending on the independent variables, yet the factors of professional competence, and branches are also determining.