Cross cultural differences in language learning strategy preferences: A comparative study of German and Turkish university EFL students
Dil öğrenme stratejilerinde kültürlerarası farklılıklar: İngilizceyi ikinci bir dil olarak öğrenen Alman ve Türk üniversite öğrencilerinin karşılaştırmalı incelenmesi
  1. Tez No: 370497
  2. Yazar: GÖNÜL SUZAN ORTEGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Öğrenme Stratejileri, Bireysel farklılıklar, Kültür, Yabancı Dil olarak İngilizce, İkinci Dil olarak İngilizce, Learning Styles, Learning Strategies, Individual Differences, Culture, EFL, ESL
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısmanın asıl amacı iki farklı kültürden gelen ve ingilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dil öğrenme stratejileri konusunda literature katkıda bulunmaktır. Araştırmanin odak noktası ingilizceyi yabanci dil olarak öğrenen Alman ve Türk öğrencilerin dili öğrenirken tercih ettikleri bireysel öğrenme stratejilerini incelemek, ve bunları seçerken kültürün öğrenci üzerindeki olası etkileridir. Araştırma için üniversitelerinin İngiliz Dili ve Eğitimi fakültesinde okuyan toplam 184 Alman (N=80) ve Türk (N=84) öğrenciye ? Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri? (OSA Versiyon 7.0,1990) kendi eğitim ortamlarında verilmistir. Oxford (1990) tarafından geliştirilen OSA ölçeginin farklı öğrenme yeteneklerinin incelendiği altı alt boyuttan (Bellek, bilişsel, telafi, üst-bilişsel, duyussal ve sosyal stratejiler) olustuğu belirlenmistir. Elde edilen veriler betimleyici değerlerine (ortalama, standard sapma, sıklık) ve bagımsız iki grup arasındaki farkların t testi sonuçlarına göre analiz edilmistir. Araştırmadaki bulguları desteklemek amaçlı öğrencilerle strateji kullanımı ve kültürel etkenler üzerine yarı yapılandırılmış görüşme uygulanmıştır. Bulgular göstermiştir ki dil öğrenme stratejileri seçiminde gruplar arasında önemli bireysel farklılıklar ve kültürel etkiler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to contribute to literature on language learning strategies of EFL learners who are representing two different selected groups. The focus of the study is to investigate the language learning preferences of Turkish and German EFL learners, and identify possible impact of culture in adopting these learning strategies. For the study, a total of 184 German (N=80) and Turkish (N= 84) EFL learners studying in English Language Department were given SILL (Version 7.0) in their local learning settings. Developed by Oxford (1990), SILL consists of six subsets in which different learning skills are investigated. These subsets are categorized as `Memory strategies?, `Cognitive strategies?, `Compensation strategies,? `Metacognitive strategies,? `Affective strategies,? and `Social strategies.? The data were analyzed by using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequencies) and independent two-tailed test. In order to obtain more insights into the study a semi-structured interview was conducted with learners. The results have shown that there exist significant learning differences and cultural factors between groups in terms of choosing learning strategies.