Uhuvvet kavramı bağlamında toplumsal hak ve görevlerle ilgili hadisler
Hadiths about social rights and duties in the context of the concept of 'ukhuwwah?
  1. Tez No: 370500
  2. Yazar: SERKAN ÇELİKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Uhuvvet, sosyal haklar, sosyal görevler, ahlâkî zaaflar, Ukhuwwah (Broterhood), Hadith, Social Rights, Social Duties, Moral Weakness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, uhuvvet (kardeşlik) kavramı bağlamında, hadislerde yer alan toplumsal hak ve görevler incelenmektedir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, uhuvvet kavramının lügat ve ıstılahî anlamları, uhuvvet ile anlam birliğine sahip kavramlar, uhuvvetin Kur?an ve hadislerdeki kullanım alanları, uhuvvet ahlâk ilişkisi, Kur?ân ve sünnette güzel ahlâk konuları incelenmiştir. İkinci bölümde, uhuvvet kavramının meydana getirmiş olduğu hak ve görev şuuru, kardeşlik ruhu ve bunları pekiştiren etkenler ve yine bu ruhu yok eden çeşitli ahlâkî zaaflar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, It is examined that Hadiths about social rights and duties in the context of the concept of `ukhuwwah? (broterhood). Our study consists of two parts. In the first chapter, it is examined that lexical end tecnical meaning of the concept of `ukhuwah?, and terms which are synonyms of the concept of `ukhuwwah?, and areas which is ukhuwah used in the Quran and the hadiths and relationship between brotherhood and ethics and good morality issues. In the second chapter, rights, sense of mission, brotherhood spirit, factors that reinforcing all of these, and variouses moral weakness which damage to this brotherhood spirit are emphasized.