The comparative analysis of English and Russian war poetry
İngiliz ve Rus savaş şiirlerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 370523
  2. Yazar: FARİDA İSAEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERMA LEKESİZALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: World War I, Wilfred Owen, Nikolay Gumilev, Akmeism, war poetry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Farida Isaeva. İngiliz ve Rus şairler Wilfred Owen ve Nikolay Gumilev tarafından sunulan Birinci Dünya Savaşı şiirleri. İstanbul Aydın Üniversiresi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İngiliz Dili ve Edebiyatı. İstanbul. 2014. Birinci Dünya Savaşının teması bir çok araştırmacılar tarafından konuşulmuştur. Değişik generasyonlar üzerindeki onun etkisi tartışılmaz. Savaş şiirlerinin değişken eğilimleri vardı, mesela; kadın şairleri, siper şiirleri, savaş propaganda şiirleri. Bu dönemin ana farklılıkları arasında şairin duygularını ve gerçeklerin acımasızlıklarını kombine eden savaş lirikleri vardır. Böylece, savaş lirikleri savaş şiirlerinin büyük bir bölümünü temsil ediyor. Savaş şiirlerinin belirli özellikleri, şairin vatan severliğinden tutun savaşa karşı çıkma eğlimine kadar uzanır. Savaş şiirleri temasında bir sürü şair bir araya gelmiştir. Bir çoğu ön cepede şiirlerini yazmıştır, bazıları çatışmalara görgü şahidi olmuştur. Bu çalışma, özellikle Rus ve İngiliz şairlerin eserlerini incelemiştir. Nikolay Gumilev ve Wilfred Owen ikiside Birinci Dünya Savaşına katılmıştır. Onları bu durum sarstığı için okuyucularını da aynı şakilde etkilemişlerdir. Her iki şairin eserleri savaşın korkunçluğunu ve faydasızlığını yansıtmıştır. Gumilev savaşın arındırıcı nedenine inanma eğilimindeydi. Tüm günahkarların yanacağına ve sonrasında yeni dünyanın gelişeceğine inanıyordu. Fakat, Owen savaşın yararsızlığına, genç askerlerin hayatlarını nedensiz kaybetme vahşetine karşı çıkmıştır. Her iki şair de Hristiyan sembolleri ve imaları şiirlerinde kullanmışlardır. Anahtar kelimeleri: Birinci Dünya Savaşı, Wilfred Owen, Nikolay Gumilev, Akmeism, savaş şiirleri.
Özet (Çeviri)
Farida Isaeva. The World War I Poetry Introduced by the British and the Russian Poets Wilfred Owen and Nikolay Gumilev. Istanbul Aydin University, Institute of Social Sciences, English Language and Literature. Istanbul. 2014. The WWI poetry is a theme discussed by many researchers. Its influence on people from different generations is irrefutable. The war poetry had various tendencies such as the woman poetry, the trench poetry, the war propaganda poetry. One of the main differences of the poetry of this period is its war lyrics that combined the emotions of the poet with the cruelty of the reality. Thus, war lyrics represent a wide part of the war poetry. The features of war poetry depend on the poet's tendency from being patriotic to protesting against the war. The war poetry united a lot of poets under its title. Many of them wrote their poems at the home front, some of them were the eye-witnesses of the war combat. This work particularly discussed the poems of the Russian and the British poets. Nikolay Gumilev and Wilfred Owen both took part in the WWI. They were influenced and moved by it, which affected their readers. Both poets' works reflected the horrors and uselessness of war. Gumilev tended to believe in the purifying purpose of the war, where all the sinful would burn and the new world would grow after. In turn, Owen was protesting against the war, its futility, brutality towards the young soldiers loosing lives for no reason. Both poets used Christian symbols and allusions in their works.