Farklı eğitim kurumlarında çalışan okul öncesi eğitim öğretmenlerinin öğrenilmiş güçlülük seviyeleri ile problem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation on pre-school teachers'learned resourcefulness and problem solving skills from different institutuions
- Tez No: 370524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Solving Skills, Teacher, Learned resourcefulness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitim öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğrenilmiş güçlülük düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak ve problem çözme becerilerinin bazı demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Betimsel tarama modelinde olan araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasında görev yapan okul öncesi eğitim öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Beşiktaş, Güngören, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Beylikdüzü, Sarıyer, Zeytinburnu, Bakırköy, Küçükçekmece, Şişli, Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Esenyurt, Kağıthane ilçelerindeki okullarda görev yapan okul öncesi eğitim öğretmenlerinden tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 308 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”“Problem Çözme Envanteri”ve“Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde t-testi, ANOVA, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Regresyon istatistik teknikleri kullanılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerinin problem çözme becerileri alt boyutlarından sadece planlı yaklaşımda cinsiyete göre anlamlı bir fark vardır. Diğer yandan öğretmenlerin problem çözme becerileri alt boyutlarından aceleci yaklaşımda yaşa, mezuniyete, kıdeme göre anlamlı bir fark vardır. Bunun yanı sıra öğretmenlerin problem çözme becerileri alt boyutlarından sadece kendine güvenli yaklaşımda okul türüne göre anlamlı bir fark vardır. Son olarak öğretmenlerin problem çözme becerileri alt boyutlarından sadece kaçıngan yaklaşımda medeni duruma göre anlamlı bir fark vardır. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin öğrenilmiş güçlülük düzeylerinde cinsiyete, yaşa, mezuniyete, kıdeme, okul türüne ve medeni duruma göre anlamlı bir fark yoktur. Problem çözme becerilerinin tüm alt boyutlarıyla öğrenilmiş güçlülük düzeyleri arasında düşük düzeyde negatif anlamlı bir ilişki vardır. Problem çözme becerileri tüm alt boyutlarıyla birlikte, öğrenilmiş güçlülükteki toplam varyansın % 10'unu açıklamaktadır. Anahtar Kelimeler 1. Okul Öncesi Eğitim 2. Problem Çözme Becerileri 3. Öğretmen 4. Öğrenilmiş Güçlülük
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between problem solving skills and the level of learned resourcefulness of pre-primary school teachers and also to find out whether the problem solving skills and learned resourcefulness levels are changing in accordance with demographic variables or not. This study has been conducted in relational survey model and the study group was consisted of 308 pre-primary school teachers who work in Beşiktaş, Güngören, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Beylikdüzü, Sarıyer, Zeytinburnu, Bakırköy, Küçükçekmece, Şişli, Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Esenyurt and Kağıthane in 2013-2014 education and training year. Data were collected with“Personal Form”“Problem Solving Inventory”and“Learned Resourcefulness Scale”. In the data analysis, t-test, ANOVA, pearson correlation and multiple regression techniques were used. The results showed that there is a significant difference only in the planning approach of problem solving skills according to gender. There is a significant difference only in the impetuous approach of problem solving skills according to age, graduation and tenure. On the other hand there is a significant difference only in the self-confident approach of problem solving skills according to school type. Lastly, there is a significant difference only in the avoidance approach of problem solving skills according to marital status. There is no significant difference in the levels of learned resourcefulness according to gender, age, tenure, graduation, school type and marital status. There is a negative significant relationship between problem solving skills and learned resourcefulness levels of pre-primary school teachers. Problem solving skills, with all sub dimensions, explain ten percent of learned resourcefulness.