Gerçeküstücü resmin yapılanmasında bilinçdışının rolü
Role of the unconscious at the formation of surreali̇sti̇c pai̇nti̇ng
  1. Tez No: 370591
  2. Yazar: İNAN TANJU BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEYYİT BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçdışı, Sanat, Ekspresyonizm, Sürrealizm, Dadaizm, İnformel, Otomatizm, Oneirik, Unconscious, Art, Expressionism, Surrealism, Dadaism, Informal, Automatism, Oneiric
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gerçeküstücülük, zihnin tasarladığı görüntüleri aşarak bu görsel imgelerin gerçekteki iş görme yetilerini tanımlamanın ötesine geçme amacındadır. Gerçeküstücülük için gözün fizyolojik işlevinin bir önemi yoktur. Asıl önemli olan imgelem ve iç dünyaya bakabilme becerisidir. Böyle bir iç görüye ancak, mantığın ve realitenin reddi ile ulaşıla bilinir. Gerçeküstücüler, yaratım sürecinde akıl ve mantığa bağlı kalmadan hareket etmeyi arzu ederler, bunun için de düşlerden, içgüdüsel davranışı uyarıcı dürtülerden, özellikle de bilinçdışı dünyasının kolay anlaşılamayan fakat Öz'ü barındıran doğasından coşkulu devinimlerle faydalanmaya çabalarlar. Bilinçdışını incelemeye almak ve bilinçdışı kuram ışığında hareket etmek aklın normal işlevinin dışına çıkmaya ve gerçeküstücülerin karşı çıktığı gelişmiş uygarlık düzeyini çözümleyerek yıkmaya olanak sağlamaktadır. Bu mana da, gerçeküstücülüğün ve özellikle gerçeküstücü resmin edinimleri, akımın teknik buluşlarından daha çok sanatı yeni bir zihinsel anlayışla kavrama açısından önemlidir. Bu yeni kavrama modelini bilinçdışı kuram onlara sunmuştur. Hazırlanmış olan bu tezin temel amacı da gerçeküstücü resmin yapılanmasında bilinçdışı kuramın rolünü, önemini ve fonksiyonunu belirleyebilmektir.
Özet (Çeviri)
Surrealism, by overcoming the images of the mind aims to go beyond to identify the ability of the images. For Surrealism physiological function of the eye is not important. What is important is the ability to look at the imagery and the inner world. Such an insight can only be reached by the denial of logic and reality. Surrealists desire to act without being bound to the logic and reason during creation process, for this reason they struggle to make use of dreams, instinctive behavior of stimulating impulses, and especially the nature of the unconscious world that can not be easily understood but embracing the essence of nature by exuberant movements. Examining the unconscious and acting in the light of the unconscious theory allow to get out of the normal function of the mind and to destruct by analyzing the level of advanced civilization that the surrealists opposed. In this sense, the acquisition of surrealism and especially of the surrealists panting, it is more important than the technical inventions of the movement to understand art in a new understanding of mental perception. The unconscious theory, offered them this new perception model. The main goal for the preparation of this thesis is to determine the role, importance and function of the unconscious theory during the creation of surreal painting.