Kitâb-ı Ahkâmü'l- Akâyid (180b/247.) varaklarının dilbilgisi incelemesi, çeviri yazılı metin, metnin Türkiye Türkçesine aktarımı, dizin ve tıpkıbasımının yapılması
Ki̇tâb-i Ahkâmü'l- Akâyi̇d grammar analysis, translated script, apaptation into Turkey Turkish, index and facsimile of foils 180b-247 of the work will be made.
- Tez No: 370610
- Danışmanlar: PROF. DR. TANJU ORAL SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Merkezî Oğuz Türkçesi, Ahkâmü'l-Akâyid, fıkıh, Central Oguz Turkish, Ahkâmü'l-Akâyid, islamic jurisprudence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 727
Özet
Merkezî Oğuz Türkçesi döneminde kaleme alınan Türkçe eserlerde en çok işlenen konuların başında dinî-ahlakî muhtevalı olanlar gelir. Çalışmamıza konu olan“Ahkâmü'l-Akâyid”adlı eser de XV. yüzyılın son çeyreğinde halk için yazılmış bir fıkıh kitabıdır. Çalışmamızda söz konusu eserin 180b-247. varaklarının Dilbilgisi İncelemesi, Çeviri yazılı Metni, Metnin Türkiye Türkçesine Aktarımı, Dizin ve Tıpkıbasımı yapılacaktır. Eserin tespit edebildiğimiz tek nüshası Revan 648 kayıt numarası ile Topkapı Sarayı Yazma Eserler Kütüphanesi'nde yer almaktadır. Söz konusu eser üzerinde ilk çalışma Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eski Türk Dili Lisansüstü öğrencisi Kürşat KARTAL tarafından 2014 yılında Lisansüstü tezi olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most discussed subjects in Turkish works written in Central Oguz Turkish period is religion-ethics. The work named“Ahkâmü'l-Akâyid”which is handled in our study is an Islamic jurisprudence book written for public in the last quarter of XV. century Grammar Analysis, Translated Script, Apaptation into Turkey Turkish, Index and Facsimile of foils 180b-247 of the work will be made. The only copy of the work we have found so far is in Topkapı Palaca Manuscripts Library with registration no Revan 648. The first study on the said work is submitted as a post graduate thesis by Kürşat KARTAL, Old Turkish Language Post Graduate student in Mimar Sinan Fine Arts University in 2014.