Kitab-ı Ahkamü'l-Akayid (115b / 180a) (Giriş - dilbigisi incelemesi - çeviriyazılı metin - Türkiye Türkçesine aktarım - dizin - tıpkıbasım)
Kitab-i Ahkamü'l-Akayid (115b / 180a) (Introduction - gramatical analysis - text - transfer to Turkish spoken in Turkey - i̇ndex - exact copy)
  1. Tez No: 370611
  2. Yazar: EMRE KUNDAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi Oğuz Türkçesi, Fıkıh, Ahkamü'l-Akaid, Central Oghuz Turkish, Fıkıh, Ahkamü'l-Akaid
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 835
Özet
Merkezî Oğuz Türkçesine ait Kitab-ı Ahkamü'l-'Akayid adlı eserin (115b-180a) numaralı varakları üzerine yaptığımız bu yüksek lisans tezi; giriş, dilbilgisi incelemesi, çeviriyazılı metin, Türkiye Türkçesine aktarım, dizini alınmış sözlük ve tıpkıbasım bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında eserin sahası ve bu sahaya ait bilgiler, nüsha bilgisi, eserin muhteva özellikleri ve eserin bölümlerine değinilmiştir. Dil incelemesi kısmında metnin yazım, ses bilgisi, yapı bilgisi ve söz varlığı özellikleri üzerine açıklamalar yapılmıştır. Metin kısmında metnin çeviriyazısı yapılmıştır. Türkiye Türkçesine aktarım kısmında metnin Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Dizini alınmış sözlük kısmında; kelimelerin köken bilgisi ve anlamları verilerek, ses gelişimi ve değişimine uğramış kelimeler, karşılaştırma yapmaya müsait biçimde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master thesis which is based on the (115b-180a) numbered leaves of the manuscript called Kitab-ı Ahkamü'l-'Akayid of Central Oghuz Turkish, consists of introduction, gramatical analysis, text, transfer to Turkish spoken in Turkey, index and exact copy section. In the Introduction section the field of the manuscript and field information, copy information and the section of the study have been underlined. In the gramatical analysis section explanations on writing of the text, phonetics and morphology have been made. In the section of the text the transcription of the writing is placed. In the section of Transfer to Turkish spoken in Turkey, transcribed text have been transfered to Turkish spoken in Turkey. In the index, made dictionary the related languages of the words and its meanings have been provided and for the voice changed words comphrehensive forms of the words have been shown.