Sınavların gerçekleştirildiği ortamın fiziksel koşullarının performansa etkisine ilişkin öğrenci görüşleri(Üsküdar ilçesi örneği)
Students' views on the effects of the physical environment on performance during exam
  1. Tez No: 370652
  2. Yazar: ZEYNEP DİDEM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Ortamı, Sınav Ortamı, Dikkat, Motivasyon, Learning Environment, Exam Room, Attention, Motivation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Araştırmanın amacı orta öğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin sınavların gerçekleştirildiği ortamların fiziksel koşullarının performansa etkisine ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın başında öncelikle öğrenmeyi etkileyen etmenler incelenmiş, bunlardan özellikle öğretim ortamları ve sınavların gerçekleştiği ortamların fiziksel koşulları ve öğrenciler dikkat ve motivasyonu üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Araştırmanın bağımsız değişkenlerini orta öğretim öğrencilerinin cinsiyeti, yaşı, okul türü, sınıfı ve SBS sınavına girip girmediği durumu oluşturmaktadır. Araştırma, 2012 - 2013 Eğitim ve Öğretim yılında İstanbul İli Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı farklı liselerde öğrenim gören 319 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bu öğrencilerin 160'ı kız, 159'u erkektir. Araştırmada tarama türü ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin sınav ortamlarının fiziksel koşullarının performansa etkisine ilişkin görüşlerini belirlemek üzere anket hazırlanmıştır. Anketler orta öğretim öğrencileri tarafından doldurulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 12 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilere ilişkin kişisel bilgiler frekans ve yüzde ile çözümlenmiştir. Öte yandan katılımcıların görüşleri bağımsız değişkenleri arasında bağımlılıklar kaykare analizi ile çözümlenmiş, bazı değişkenler açsından istatistiksel olarak anlamlı bir bağımlılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to analyse the views of high school students on the effects of the physical environment on performance. At the beginning of the research, primarily focus is on the factors that affect learning, especially physical conditions of learning environment and exam rooms that affect students' attention and motivation. The independent variables are gender, age, the type of school, grade of class and attending SBS exam. The research was carried out in 2012 - 2013 academic year on 319 students studying in different high schools affiliated to İstanbul Üsküdar District Education Directorate. 160 female and 159 male students got involved in this research. In order to find out the views of the students and demographic characteristics, a survey has been prepared by the researcher. The questions in thesis survey were all answered by the high school students. The data obtained by the researcher were analyzed with SPSS 12 software package programme. Personal information of the students that attended the survey has been analysed by frequency and percent. Moreover, it was detected whether there is a significant dependence between the opinions of the students on some variables by chi-square analysis.