Spor organizasyonlarındaki gönüllülük kavramı ve Türkiye'deki yansımaları
The volunteerism concept(notion) in sports organisations and reflections within Turkey
  1. Tez No: 370772
  2. Yazar: NECLA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ERDEN OR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllülük Kavramı, Gönüllü Organizasyon Süreçleri, Türkiye'de ve Dünyada Yapılan Gönüllülük Organizasyonları, Volunteerism Concept, Organisational Process of Volunteerism, Volunteerism Organisations in Football and Volunteerism Organisations within Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi olmadan, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini arttırmak, genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime veya sivil toplum kuruluşu bünyesindeki etkinliklere destek olması biçiminde tanımlanabilir. Kişinin yaşamında edindiği bilgi, beceri ve deneyimlerini, yapılan spor organizasyonunda sosyal sorumluluk kimliği ile paylaşıyor olması, yapılan spor organizasyonunun kalitesini arttıracaktır. Futbol' un evrenselliği ve Türkiye'deki yansımaları düşünüldüğünde yapılan bu çalışma rehber niteliği taşıyacaktır. Şimdiye kadar yapılan önemli spor organizasyonları gönüllü operasyon yönetim süreçleri derinlemesine incelenmiş ve evreleri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Volunteerism can be defined as the free, intentional and non-forced actions of individuals; that are done to increase the quality of the life of communities aside of their friends and families. In other words volunteerism means to participate in activities and events of non-governmental and/or non-profit organizations in pursuing goals for the benefit of a community, locality or society in general, without any direct material benefits for the individual. Volunteerism in sport has been a developing concept in the recent years and a serious amount of research has been dedicated to the topic. Volunteerism's development in Turkey has been rather recent and deep analysis of the phenomenon is important in its development for the near future. This research aims to evaluate the phenomenon in the perspective of sports organizations. In this respect, the volunteer structures of two major sports events; the 25th University Sports Games and 2013 FIFA U20 World Cup has been analyzed and volunteer managers have been interviewed thoroughly. The results indicate that there are numerous problems actions that need to be taken in developing volunteerism in Turkey.