Liderlik yaklaşımları ve hizmetkâr liderliğin işgörenlerin organizasyonel bağlılıklarına etkileri
Servant leadership approaches and organizational commitment of employees to the effects of leadership
  1. Tez No: 370826
  2. Yazar: NAİM IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Kuramları, Hizmetkâr Liderlik Kuramı, Organizasyonel Bağlılık, Leadership, Leadership Theory, Theory of Servant Leadership, Organizational Loyalty
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Küreselleşme olgusuyla birlikte organizasyon yapılarından, iş modellerinden, liderlik anlayışına kadar her yerde bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu nedenle başarıyı yakalama arzusu içinde olan organizasyonlar için kendi çıkarına değil, organizasyon çıkarı doğrultusunda hareket ederek çalışanları yönlendiren liderlere olan ihtiyaç, hizmetkâr liderlik anlayışını ön plana çıkarmaktadır. Bilgi ve insan odaklı, öngörü sahibi, dürüst, samimi, sabırlı, merhametli, başta işgörenler olmak üzere tüm insanlık gelişimi için azimle çalışan, kendini buna adamış hizmetkâr liderler sayesinde organizasyonların artan rekabet ortamında başarılı olmaları kaçınılmazdır. Bu çalışmayla liderlik ile ilgili tüm yaklaşımları içinde barındıran ve son dönemlerde daha çok ön plana çıkan“Hizmetkâr Liderlik Yaklaşımının”ve bu kavramın işyerlerinde ne derece etkili olduğunu ve bu algının işgörenlerin organizasyonel bağlılıklarına nasıl katkı sağladığını ifade etmektir. Sonuç olarak işgörenlerin performanslarının ve organizasyonel bağlılıklarının arttırılmasında liderin önemli bir unsur olduğu ve işgörenlerin performansları ile organizasyonel bağlılıklarını arttırılabilmesi için Hizmetkâr Liderlik kuramının daha etkin olarak kullanılması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Month Year, Number of pages of Main Text With the globalization phenomenon of organizational structure, business models, leadership, understanding the process of change and transformation as everywhere is experiencing. Therefore, for organizations that desire to achieve success in their own interest, not the organization that directs employees to act in accordance with the interests, the need for leaders, is to put forward the concept of servant leadership. Information and people-oriented, visionary, honest, friendly, patient, compassionate, especially people who were including all of humanity for the development of working with perseverance, so dedicated servant leaders through organizations increasingly competitive environment to be successful is inevitable. With this study about leadership all approaches in the host and in recent years more prominent“Servant Leadership Approach”and this concept in the workplace to what extent and whether this perception of employees organizational commitment will contribute to that reveal. As a result of the performance of employees and organizational leaders is an important factor in increasing commitment and organizational commitment of employees in order to enhance performance through more effective use of Servant Leadership theories have been put forward as it should.