The relation between teachers' motivation and enthusiasm in ELT: A descriptive study
İngiliz dili öğretiminde öğretmen motivasyonu ve öğretme istemi arasındaki ilişki
  1. Tez No: 370838
  2. Yazar: ÇİĞDEM FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen motivasyonu, öğretmen isteği, motivasyon, Teachers' motivation, teachers' enthusiasm, motivation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Eğitimde coşku ve motivasyon kavramları göz önüne alındığında, genellikle akla öğrenme sürecinde bulunan öğrenci motivasyonu ve öğrenci isteği gelir. Ancak, öğrenmeden ziyade öğretmek için gerekli olan istek ve coşku daha önemlidir (Baum, 2002). Çünkü öğretme sürecinde öğretmenin bizzat bulunması, heyecanı ve motivasyonu benzer şekilde öğrencilerin öğrenme sürecini etkilemektedir. Brophy'e (1998) göre okul ortamındaki başarısızlığın en büyük sebebi öğretmen ve öğrenciler arasındaki motivasyon eksikliğidir. Öğretme ve öğrenme sürecini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için, öğretmen isteği gereklidir; yani, öğretmen yüksek derecede motive olmuş, istekli, coşkulu, yenilikçi, modern ve ilham verici olmalıdır. Ayrıca, Atkinson (2000) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilerin öğrenmeleri üzerinde öğretmenin profesyonel yeterliliğinden çok, motivasyon düzeylerinin önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bu şartlar altında, belirtilen uzmanlık niteliklerinin, bir üniversite veya yükseköğretim kurumundan alınan belgelerin, öğretme, müfredat veya ders planı çalışmalarının öğretmenlere yabancı dil olarak İngilizce öğretebilmeleri için nitelikli öğretme isteği ve yüksek derecede öğretmen motivasyonu sağlayıp sağlamadığı sorusu sorulmalıdır. Albert Einstein 'okulda ve hayatta çalışmak için en önemli güdünün yapılan işten ve işin sonucundan zevk alınması, ayrıca sonucun topluma yararlı olduğu bilgisine ulaşılması' olduğunu belirtmektedir (Jaynes, Wlodkowski, 1990 p.3). İngilizceyi yabancı dil olarak öğretirken en yüksek motivasyon ve coşkuyu yakalamak için, bu çalışma, İngiliz dili okutmanlarının öğretmen motivasyonlarını etkileyen etmenleri bulmayı, anlama ve analiz etmenin yanı sıra, İngiliz dili okutmanlarının davranışlarına yansıyan motivasyonel ve de-motivasyonel unsurları keşfetmeyi, yabancı dil olarak İngilizceyi öğretirken istekli ve motive olmuş öğretmenlerin davranışlarını gözlemlemek ve öğretmen motivasyonu ve öğretmen isteği arasındaki ilişkiyi keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, öğretmen motivasyonu ve isteği ile ilgili toplam 27 maddeden oluşan iki farklı anket Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan devlet üniversitelerinde yabancı dil olarak İngilizce öğreten 40 İngiliz dili okutmanına uygulanmıştır. Çalışmada güvenilirliği sağlamak amacıyla nicel verilerin yanı sıra, nitel veri toplamak amacıyla sınıf gözlemleri, öğretmen günlükleri ve görüşme tekniği de kullanılmıştır. Toplanan bilgiler sosyal bilimler için istatistiksel bir program olan SPSS ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, içsel ve geçmişten gelen etmenlerin İngiliz dili okutmanlarının öğretmen motivasyonları üzerinde etkilerinin yadsınamaz olduğunu göstermesine rağmen, kurum, çalışılan şehir, sınıf materyalleri ve öğrenci gibi dışsal etmenlerin etkisinin daha büyük olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğretmen isteği anketi sonuçlarına göre okutmanlar öğretmek için istekli olmasalar bile sınıf ortamında öğrencilerin dikkatlerini derse çekebilmek için öğretmeye istekli görünmeye çalışmakta ve bu yönde davranışlar sergilemektedirler.
Özet (Çeviri)
When enthusiasm and motivation in education are considered, the concern is usually students' enthusiasm and motivation for learning. However, enthusiasm and motivation for teaching are more critical (Baum, 2002), since a teacher's involvement, excitement and motivation in the teaching process correlatively help students' learning process. According to Brophy (1998), the most important reason for lack of success in schools is low motivation among teachers and students. In order to activate the teaching and learning process, teacher enthusiasm is needed; that is, a teacher should be highly motivated, enthusiastic, willing, creative, inspirational and modernist. A study by Atkinson (2000) shows that rather than teachers' professional competence, their motivation levels play a more important role in students' learning. In these circumstances, the question is: are specified professional qualifications and credentials from a university or a college, the study of pedagogy, curriculum or a lesson plan enough in providing language teachers with qualified teaching enthusiasm and high motivation to teach? Albert Einstein states that 'the most important motive for work in schools and in life is the pleasure in work, pleasure in its result and the knowledge of the value of the result to the community (Jaynes, Wlodkowski, 1990 p.3). In order to catch both the highest motivation and enthusiasm with pleasure while teaching English as a foreign language, the aim of this study, besides finding out, understanding and analyzing what factors affect teacher motivation of English language instructors and what elements of teacher motivation and de-motivation are reflected in the behaviors of English language instructors, is also to discover what attitudes are observed when teachers are motivated and enthusiastic as teachers while teaching English as a foreign language and the relation between their teacher motivation and enthusiasm. For that purpose, two different questionnaires consisting of 27 items pertaining to teachers' motivation and enthusiasm were administered to 40 English language instructors teaching English at public universities in South Anatolia Region of Turkey. Besides the quantitative data, qualitative data was also collected. In order to attain reliability in the study, triangulation was applied with classroom observations, teacher diaries and interviews. The data obtained was analyzed through SPSS, a statistical program for the social sciences and content analysis. The results show that although internal and background life factors had some effect on teacher motivation of English language instructors, external factors such as the institution and city where instructors taught, the students and the classroom facilities did also affect their teacher motivation. Moreover, the results of teacher enthusiasm questionnaire show that even if teachers were not motivated to teach, they tried to display enthusiastic attitudes in order to draw learners' the attention.