Çocukların öğrenmelerini resim yoluyla etkinleştirme 'Bir öğrenme yöntemi olarak Fred Sedgwick modeli'
Activate children to learn through painting 'Fred Sedgwick model as a learning method'
  1. Tez No: 370840
  2. Yazar: EZGİ YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. BİRNUR ERALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, çocuklarda öğrenme, bilgi, betimleme, Education of visual arts, learning in children, knowledge, description
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sanat, mağara resimleriyle başlamış ve bugünkü yapısını alarak hayatımızın bir parçası olmaya devam eden uzun bir serüvendir. Mağara duvarlarındaki resimler, bakan ve soru soran tüm insanların içinde hala gizemini korumaktadır. Bugün, sanatın kökeni olarak tanımlamaya çalıştığımız bu mağara resimleri ve tabii ilkel araç gereç ve heykeller, onları yapan kişiler tarafından bizim algıladığımız şekliyle ortaya çıkarılmamış olsalar da, bu başlangıç noktalarının hayatı öğrenmenin en saf hali olduğunu söyleyebiliriz. Sanatın ilkel dönemde karşımıza çıkan belki de en önemli işlevi, hayatı öğrenme ve hayatla ilgili bir şeyler paylaşma içgüdüsüdür. Öğrenmenin kaynağı olan bilginin, sanatla ilişki kuran insanlar tarafından taşınması mağara atmosferinden yüzyıllar boyunca durmadan ilerleyerek ve genişleyerek günümüze kadar süregelmiştir. Bu araştırmada, sıklıkla üzerinde durulan 'bilgi' ve 'öğrenme' ilişkisinin de sanat alanı içindeki varlığı yukarıda bahsedilen temellere dayanmaktadır. Sanatı betimleme ve bilgi yoluyla öğrenmenin ve öğretilmenin nasıl olduğunu incelemek ve bunun farklı yöntemlerle özellikle Görsel Sanatlar Eğitimi içerisinde nasıl kullanılacağını çözümlemek sanat eğitimiyle uğraşan birçok kişi için önemli bir sorunsaldır. Yaptığımız araştırmada da farklı bir yöntem kullanılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, çocukların çizimleri yoluyla onları daha iyi anlamak ve onlarla daha iyi bir iletişim kurmak açısından önemli bir deneme çalışması olarak nitelendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Art is a long adventure which has started with the cave drawings and now a part of our lives with its own structure. Drawings on the walls of caves, still keeps a mystery in people looking at these drawings an asking questions. Today we try to define these drawings, sculptures and of course primitive tools as they are the origin of the art, even if they wouldn't create for something by their makers as the way we perceive them, we can say that these starting points are the purest form of learning life. The most important function of the primitive era is may be the instinct of learning and sharing something about life. The move of knowledge which is the source of learning, started from the cave athmosphere and it always keeps going on in progress by people who has relation with art until today. Relation of 'knowledge' and 'learning' in art which is one of the focused subject in this research, is also based on foundations mentioned above. Learning art with through description and knowledge and analysis of being teaching and resolve how to use this with different methods especially in Art Educatin is a very important problematic for people dealing with art education. In this research also we try to use a different method. This research can be an important essay in terms of to communicate with children and to understand them with by their drawings, in a better way.