Reggio emilia yaklaşımından esinlenen bir ilkokulda birinci sınıf uygulamalarının incelenmesi
Examination of the primary first grades practices inspired by the reggio emilia pedagogical approach
- Tez No: 600168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE BAŞBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Reggio Emilia Yaklaşımı, Program Uygulamaları, Yaşantıdan Doğan Program, Öğretmen Rolleri, Durum Çalışması, Elementary School, Reggio Emilia Approach, Curriculum Implements, Emergent Curriculum, Teacher Roles, Case Study
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı, Reggio Emilia yaklaşımından esinlenen ilkokul birinci sınıf uygulamalarının öğretim programının hedefler, içerik, eğitim durumları ve sınama durumları öğeleri açısından incelenmesi yoluyla uygulayıcılara öneriler sunulması ve böylesi bir öğretim sürecinde öğretmen rollerinin nasıl değiştiğinin ortaya konulmasıdır. Araştırma durum çalışması desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada derinlemesine bilgi elde etmek için katılımcı gözlem, doküman inceleme ve yarıyapılandınlmış görüşme araçları kullanılmıştır. Araştırmaya ilkokul birinci sınıf öğrencileri, sınıf öğretmenleri, atelieristalar ve okul psikologu olmak üzere toplam 32 katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada Reggio Emilia yaklaşımından esinlenen etkinliklerde kazanmaların oluşturulmasında katılımcıların, resmi programın yanında, okulun felsefesinden ve öğretmen gözlemlerinden yararlandıkları görülmüştür, içeriğin oluşturulmasında ise, çocuğun merakını içeren provakasyonlar, çember sohbetleri ve çocuklardan gelen taleplerin dikkate alındığı görülmüştür. Reggio Emilia yaklaşımından esinlenen uygulamalarda eğitim durumları özellikleri açısından; fiziksel, sosyal, duygusal ortam, etkinlikler ve öğretmen rolleri olmak üzere beş farklı boyutta incelenmiştir. Fiziksel boyutta gerek mekânsal gerekse materyal olarak, Reggio Emilia yaklaşımım benimseyen okullarla benzer özellikler ortaya çıkmıştır. Duygusal ortam bakımından ise, Reggio Emilia yaklaşımından esinlenen etkinliklerde, çocukların, yaparak yaşayarak heyecan/heves içerisinde, merak duyarak öğrenmeler yaşadıkları, keyif aldıkları ve tüm bu süreçte özgüvenlerinin geliştiği görülmüştür. Sosyal ortam açısından, çocukların ve öğretmenlerin işbirliği halinde ve yardımlaşma içinde oldukları, orman uygulamalarının da bu duruma katkı sağladığı, ortak karar alma ile sürecin işlediği görülmüştür. Etkinler boyutunda ise, çocuk merakı ile gelişen projelerin yanında çocuğun aktif katılımım sağlayacak etkinliklerin ve bireysel farklılıkların dikkate dindiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin çocukların öğrenmelerini gerçekleştirebilmeleri için; merak takipçisi, araştırmacı, öğrenci gibi çeşitli rollere girdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu rollerin başlangıçta kendilerinde kaygıya neden olduğu sonrasında doyum ve içsel motivasyon yaşattığı sonucuna ulaşılmıştır. Reggio Emilia yaklaşımından esinlenen uygulamalarda değerlendirme araçları olarak öğretmenler tarafından dokümantasyonunun yapıldığı bunun yanında çalışma kâğıtları, multi-disipliner çalışma ve değerlendirme ölçeklerinin kullanıldığı görülmüştür. Sonuç olarak Reggio Emilia yaklaşımından esinlenilen ilkokul birinci sımf düzeyindeki uygulamaların yaklaşımın kuramsal çerçevesi ile büyük oranda örtüştüğü, özellikle yaşantıdan doğan program anlayışının katılımcılar tarafından benimsendiği, bununla birlikte bu yaklaşımın öğretmen rollerinde değişikliklere yol açtığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine objectives, content, learning experiences and evaluation components of the curriculum for first grade elementary school implementations inspired by Reggio Emilia approach, and by doing so, to reveal how teacher roles change in such teaching processes and provide recommendations for the implementers. The study was carried out by using holistic single case design. Participant observation, document analysis and semi-structured interview tools were used in order to obtain in-depth information. 32 participants, including first grade elementary school students, class teachers, atelieristas and school psychologist, voluntarily took part in the study. The data of the study were analysed with descriptive analysis technique. The study found that the participants made use of the teacher observations and the school philosophy as well as the official curriculum when setting the learning outcomes for the activities inspired by Reggio Emilia approach. As for the creation of the content, it was seen that the provocations to raise children's curiosity, circle chats and the students' demands were taken into consideration. The learning experiences in the implementations inspired by Reggio Emilia approach were examined for their features in five different aspects including activities, teacher roles, physical, social and emotional environment. In the physical environment, features similar to schools embracing Reggio Emilia approach came out both in the materials and the space. In respect to the emotional environment, it was seen that during the activities inspired by Reggio Emilia approach, the children experienced learning by doing with desire and excitement, learned from wondering, took pleasure and developed self-confidence throughout this process. For the social environment, it was found that the children and teachers were cooperating and helping each other, the forest practices contributed to this state and the course continued with codecision. As for the activities, it was concluded that in addition to the projects developing by the child's curiosity, the activities which children can participate actively and individual differences were taken into consideration. The study concluded that the teachers took various roles such as curiosity seeker, researcher, student in order to let students carry out their learning. It was discovered that these roles caused anxiety at the beginning but then they led to satisfaction and intrinsic motivation. It was revealed that in the implementations inspired by Reggio Emilia approach, teachers wrote documentation as evaluation tools and besides this; worksheets, multidiciplinary work and rating scales were used. In conclusion, it can be stated that the first grade elementary school implementations inspired by Reggio Emilia relate to the theoretical framework of the approach to a great extent, especially emergent curriculum insight is adopted by the participants and in addition to this, this approach leads to variance in teacher roles.