Örgüt kültürünün üretim işletmelerinin performansına etkisi: Adana Organize Sanayi Bölgesinde bir araştırma
The effect of organization's culture on the performance of production firms: A research in Adana Organized Industrial Zone
- Tez No: 370862
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, örgüt kültürü, işletme performansı, Organization, organization culture, business performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürünün üretim işletmelerinin performansına etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada örgüt kültürü ile işletme performansı arasındaki ilişki araştırılırken, öte yandan örgüt kültürü alt boyutları belirlenerek bu alt boyutlarla işletme performansı arasındaki ilişki araştırılacaktır. Bu sebeple Adana Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren üretim işletmeleri üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Bu araştırmada kullanılan veriler, anket yöntemiyle elde edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, örgüt kültürünün ve örgüt kültürünün sonuç ve destekleyicilik alt boyutu hariç, diğer alt boyutların üretim işletmelerin performansı üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to research effects of organization's culture on the production firms' performance. In this study, the relationship between organization culture and firm performance has been examined and on the other hand, the sub-dimensions of organization culture have been designated and also examined the relationship between these sub-dimensions and firm performance. Thus, a study on production firms which are located in Adana Organized Industrial Zone has been performed. Datas are collected by sample surveys. Finally, analysis has showed that organization's culture and sub-dimensions of organization's culture -except for consequence and support dimensions- have effects on production firms' performance.