Astragalus cariensis boiss. türü üzerinde fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları
Biological activity and phytochemical studies of astragalus cariensis boiss. species
- Tez No: 371408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Botanik, Biology, Biotechnology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Astragalus cariensis, triterpen, sikloartan, α-glikozidaz enzim aktivitesi, Astragalus cariensis, triterpene, cycloartane, α- glucosidase inhibitory activity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Birçok Astragalus türü halk arasında karaciğer koruyucu, antioksidan, immünostimülan ve antiviral özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Bu farmakolojik aktivitelerin üç grup kimyasal maddeden kaynaklandığı saptanmıştır: polisakkaritler, saponinler ve fenolikler (Rios & Waterman, 1997). Bu çalışmada Astragalus cariensis Boiss. bitkisi taşıdığı sikloartan tipi saponinler yönünden incelenmiştir. Açık havada ve gölgede kurutulmuş A. cariensis'in toprak altı kısımları %100 BuOH ile ekstre edilmiştir. Astragalus cariensis'in bütanol ekstresi üzerinde yapılan kromatografik çalışmalar sonunda, daha önce Astragalus tragacantha bitkisinden izole edilen Cyclochantoside E (Isaev et al., 1992) ve Astragalus membranaceus bitkisinden izole edilen Astragaloside VII (Kitagawa et al., 1983d) molekülleri elde edilmiştir. Astragalus cariensis bitkisi ile gerçekleştirilen bu tez çalışmasında saflaştırılan bileşiklerin yapı analizleri, spektral yöntemler [1D-NMR (1H-NMR, 13C-NMR), 2D-NMR (DQF-COSY, HMBC ve HMQC)] kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many Astragalus species are used colloquially for their liver protective, antioxidant, immunostimulant and antiviral features. These pharmacological activities arise from three group of chemical substances: polysaccharides, saponins, and phenolics (Rios & Waterman, 1997). In this work, Astragalus cariensis Boiss. was investigated in terms of cycloartane type saponins. Open-air and in the shadow dried subsoil parts of A. cariensis were extracted with 100% BuOH. As a result of chromatographic studies; the compounds astragaloside VII (Kitagawa et al., 1983d) and Cyclochantoside E (Isaev et al., 1992) which previously isolated from Astragalus membranaceus and Astragalus tragacantha respectively, were isolated from the butanol extract of Astragalus cariensis. The molecular structural analysis of the compounds which purified during the thesis study on Astragalus cariensis, revealed by using these spectral methods [1D-NMR (1H-NMR, 13C-NMR), 2D-NMR (DQF-COSY, HMBC ve HMQC)].