Marmara gölü'nde (Manisa) yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758) ve havuz balığı (Carassius gibelio Bloch, 1782)'nın parazit faunasının araştırılması
The investigation of parasite fauna of the common carp (Cyprinus carpio L., 1758) and the prussian carp (Carassius gibelio Bloch, 1782) from marmara lake (Mani̇sa)
  1. Tez No: 371446
  2. Yazar: SEDA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KARAKİŞİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Marmara Gölü, Cyprinus carpio, Carassius gibelio, ektoparazit, endoparazit, Marmara Lake, Cyprinus carpio, Carassius gibelio, ectoparasite, endoparasite
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Haziran 2011 - Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada, Marmara Gölü'nde yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758) ve havuz balığı (Carassius gibelio Bloch, 1782)'nın parazitleri incelenmiştir. Sazanlarda ektoparazit olarak Monogenea'dan Paradiplozoon homoion, Dactylogyrus anchoratus, Gyrodactylus sp., Crustacea'dan Lernaea cyprinacea; endoparazit olarak Nematoda'dan Eustrongylides excisus, Pseudocapillaria tomentosa, Cestoda'dan Bothriocephalus acheilognathi'ye rastlanmıştır. Havuz balıklarında ektoparazit olarak Monogenea'dan Dactylogyrus anchoratus, Gyrodactylus sp., Crustacea'dan Lernaea cyprinacea ve endoparazit olarak Nematoda'dan Eustrongylides excisus, Pseudocapillaria tomentosa ve Contracaecum sp. larvası tespit edilmiştir. Eustrongylides excisus Türkiye'de sazanlarda ilk defa rastlanmıştır. Aynı zamanda Eustrongylides excisus, Pseudocapillaria tomentosa ve Contracaecum sp. larvası Türkiye'de havuz balıkları için yeni kayıtlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, parasites of common carp (Cyprinus carpio L., 1758) and prussian carp (Carassius gibelio Bloch, 1782) were investigated in Marmara Lake from June 2011 to May 2013. In common carps Paradiplozoon homoion, Dactylogyrus anchoratus, Gyrodactylus sp. from Monogenea, Lernaea cyprinacea from Crustacea as ectoparasite; Eustrongylides excisus, Pseudocapillaria tomentosa from Nematoda, Bothriocephalus acheilognathi from Cestoda as endoparasite were determined. In prussian carp Dactylogyrus anchoratus, Gyrodactylus sp. from Monogenea, Lernaea cyprinacea from Crustacea as ectoparasite and Eustrongylides excisus, Pseudocapillaria tomentosa and Contracaecum sp. larvae from Nematoda were determined. Eustrongylides excisus was recorded for the first time in common carp from Turkey. Eustrongylides excisus, Pseudocapillaria tomentosa and Contracaecum sp. larvae are the new records for prussian carp from Turkey.