Kompozit levhada düşük hızlı darbe yüklerinin parametrelere bağlı olarak değişiminin nümerik yöntemle incelenmesi
Investigation of delimitation creation in laminated composite plates depending on parameters affected by low velocity impact loading by numerical method
  1. Tez No: 371474
  2. Yazar: SEYED MEHDİ MOUSAVİ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MESUT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük hızlı darbe, Delaminasyon, LS-DYNA, Kompozit malzeme, Low velocity impact, Delamination, LS-DYNA, Composite materials
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada karbon fiber takviyeli kompozit plakanın farklı parametreler üzerindeki etkisini incelemek amacıyla plakanın farklı sınır şartlarında, vurucu kütlelerinde ve vurucu hızlarında düşük hızlı darbe karşısında gösterdiği tepki incelenmiştir. Ayrıca, plakanın sönümlediği enerji araştırılmıştır. Kompozit malzemeler çeşitli nedenlerden dolayı (örneğin; bakım-onarım, taşıma esnasında ) düşük hızlı darbeye maruz olukları için çeşitli hasarlara uğraya bilmektedirler. Bu hasarlardan en önemlisi delaminasyondur. Delaminasyon genellikle düşük hızlı darbelerden veya üretim esnasında tabakalar arasında kalan havacıklardan meydana gelmektedir. Delaminasyon tabakalı kompozit malzemelerin katmanlarının birbirine yapışmaması anlamındadır. Bu tip hasar kompozit malzemenin dirençlik açısından çok ciddi bir şekilde etkilemekte ve malzemenin mukavemetini önemli derecede düşürmektedir. Bu sebepten dolayı delaminasyon olayını çok iyi tanımamız ve onun meydana getirebileceği sonuçları bilmemiz önem taşımaktadır. Bu çalışmada karbon fiber takviyeli tabakalı kompozit bir plaka Heimbs ve arkadaşlarıyla deneysel test sonuçlarını referans alınarak, yukarıda adı geçen parametreleri değiştirerek düşük hızlı darbe etkisi delaminasyon oluşumu, ilerlemesi ve plakanın sönümlediği enerji LS-DYNA hazır paket programı yardımıyla incelenmiş, elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been determined the effects of different parameters on performance of carbon fiber reinforced composite plates, for this reason we investigated the composite plate reaction and absorbed energy in various boundary conditions, impactor masses, impactor velocities by low velocity impact. The composite materials can be damaged by various causes such as, production error or carriage during. One of the most important of these damages is delamination. In generally delamination occurs by low velocity impacts or air bubbles that remain between interface plates and it means that there is no adhesiveness between the layers of composite plates. This type of damage has a serious affect in resistance of material and has an important role to decrease of it. For this reason recognize of the delamination and its given results is important. In this study, the experimental results of carbon fiber reinforced composite plate worked by Heimbs et al have been referred and the parameters has mentioned above were investigated by LS-DYNA software and the given results were compared.