Becoming non- blasé: Slowness via urbanisation
Kayıtsızlığa dönüşmemek: Kentleşme yoluyla yavaşlama
  1. Tez No: 371740
  2. Yazar: BERRAK ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: kayıtsızlık, hız, bireyseleşme, kolektif davranış, ütopyacı kentleşme, blasé attitude, speed, individualization, collective behavior, utopian urbanism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Endüstrileşme ve teknolojinin yükselmesine uygun olarak, üretim ilişkileri ve yeni modern hayatın kendine özgü bir şekilde eş zamanlı dönüşmesiyle“kentsel biçim”yeniden şekillenir. Bu yeni kentleşmenin arkasındaki etkenlerden biri de“zaman”deneyiminin hızlanması ve mesafenin önemini yitirmesi anlamına gelen zaman-mekan sıkışmasıdır. Hızın da etkisiyle toplum, Georg Simmel'in“”kayıtsızlık“ yani blasé olarak tanımladığı yeni bir tepki geliştirir; ki bu tepki, tepkisizliğin kendisidir. Bu tez kapsamında, tümüyle yavaşlık kavramı ve küresel bağlamda ütopyacı kentsel örnekler üzerinden, ”tepkisizleşmeyen" (non-blasé) kentleşme incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In accordance with the rise of industrialization and technology, the“urban form”reshapes itself as the production relations and the new modern life find a unique way of transformation simultaneously. One of the factors behind that new urbanism is the time-space compression that accelerates the experience of time and reduces the significance of distance. With the impact of speed, the society develops a reaction, which is no reaction at all, as Georg Simmel defines as blasé attitude. In this thesis, a non-blasé urbanism that is truly based on the notion of slowness will be investigated with the examples of utopian urbanisms in global context.