Regresyon analizinde genelleştirilmiş p değeri
Generalized p values in regression analysis
- Tez No: 371930
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş p Değeri, Regresyonda Genelleştirilmiş p Değeri, Varsayım Bozulumunda Regresyon Analizi, Regresyon Katsayılarının Karşılaştırılması, Generalized p Values, Generalized p Values in Regression, Regression Analysis in Case of Assumption Violation, Comparison of Regression Coefficients
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Regresyon analizinde, iki regresyon modelinin ve katsayılarının karşılaştırılmasında, değişkenlere ait dağılım bilinmediği durumlarda genelleştirilmiş p değeri kullanılabilir. Genelleştirilmiş p değeri, yalnız yaklaşık çözümler sağlayan klasik p değerinin genelleştirilmiş halidir. İlgilenilen parametreyi açıklarken bunun yanı sıra ilgilenilmeyen (nuisance parametre) ama problemi çözmek için açıklanması gereken parametrelerin olması durumunda da genelleştirilmiş p değerinden yararlanılması kesin çözümü sağlar. Genelleştirilmiş p değeri, gözlem sayısı küçük örneklerde daha iyi ve doğru sonuçlar verir. Bu tezde, uygulamada yaygın olarak kullanılan klasik p değerleri yerine farklı varsayımların sağlanmadığı durumlarda alternatif olarak kullanılabilecek genelleştirilmiş p değeri, teorik olarak araştırılmış, uygun simülasyon programı yazılmış ve regresyon analizinde bir uygulaması verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In regression analysis, in case of comparing two regression models and coefficients where the distribution of variables is not known, generalized p values may be used. The generalized p value is an extended version of the classical p value which provides only approximate solutions. Use of approximate methods, generalized p value, have beter results, performance with small samples. In this thesis, the generalized p value – which may be used alternatively when different assumptions aren't fulfilled - is researched theoretically; the suitable simulation program is written and an application in regression analysis is given.