İzmir ilinde etlik piliç yetiştiriciliği yapılan kümes altlıklarında bulunan Coleoptera takımına bağlı türlerin belirlenmesi ve yaygınlıklarının ortaya konması
The determination of the species belonging to Coleoptera order in broiler litter in Izmir province and the determination of prevalence of these species
- Tez No: 371939
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İzmir, Etlik piliç, Altlık böceği, Alphitobius diaperinus, Tribolium castaneum, Carcinops pumilio, Saprinus caerulescens, Harpalus fuscicornis, Izmir, Broiler, Litter beetle, Alphitobius diaperinus, Tribolium castaneum, Carcinops pumilio, Saprinus caerulescens, Harpalus fuscicornis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İzmir'in etlik piliç üretim alanlarında Coleoptera takımına bağlı türleri belirlemek ve yaygınlıklarını ortaya koymak amacıyla yürütülen bu çalışma 2013 yılında yapılmıştır. İzmir ilinin 17 ilçesindeki 120 kümesten altlık örnekleri alınmıştır. Çalışma sonunda Tenebrionidae familyasına bağlı iki [Alphitobius diaperinus (Panzer, 1797), Tribolium castaneum (Herbst, 1797)], Histeridae familyasına bağlı iki [Carcinops pumilio (Erichson, 1834), Saprinus caerulescens (Hoffmann, 1803)] ve Carabidae familyasına bağlı bir [Harpalus fuscicornis Ménétriés, 1832] tür olmak üzere toplam beş tür saptanmıştır. İlk kez bu çalışmayla İzmir'den bildirilen türler Carcinops pumilio, Saprinus caerulescens ve Harpalus fuscicornis'tir. Bulunan türler arasında Alphitobius diaperinus (55078 birey) en çok örneği toplanan tür olup, sırasıyla bu türü Carcinops pumilio (29 birey), Tribolium castaneum (3 birey), Saprinus caerulescens (1 birey) ve Harpalus fuscicornis (1 birey) izlemiştir. Çalışmanın yürütüldüğü etlik piliç kümeslerinde en yaygın tür Alphitobius diaperinus olup, bu tür kümeslerin % 93.33'ünde örneklenmiştir. Bu türü Carcinops pumilio (% 5), Tribolium castaneum (% 2.5), Harpalus fuscicornis (% 0.83) ve Saprinus caerulescens (% 0.83) türleri izlemektedir. Yakalanan Alphitobius diaperinus bireyleri içinde erginler % 16.04'lük, larvalar % 83.29'luk, pupalar % 0.6'lık kısmı oluşturmaktadır. Diğer türlere ait bireylerin tamamını ise erginler oluşturmuştur. Ayrıca kullanılmamış 20 altlık örneği alınarak incelenmiş olup, çam talaşında böcek örneğine rastlanmazken, Aliağa'da bir, Ödemiş'te bir ve Torbalı'da üç örnek olmak üzere toplam beş çeltik kavuzundan oluşan örnekte 9 adet Alphitobius diaperinus ergini yakalanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2013 to determine species related to Coleoptera existing at broiler litter in Izmir province and to determine their prevalence. Litter samples were taken from 120 poultry houses in 17 districts of Izmir province. At the end of this study, two species belonging to Tenebrionidae family [Alphitobius diaperinus (Panzer, 1797), Tribolium castaneum (Herbst, 1797)], two species belonging to Histeridae family [Carcinops pumilio (Erichson, 1834), Saprinus caerulescens (Hoffmann, 1803)] and one species belonging to Carabidae family [Harpalus fuscicornis Ménétriés, 1832], totally five Coleoptera species have been determined. By the help of this study, the species which were reported from Izmir for the first time were Carcinops pumilio, Saprinus caerulescens and Harpalus fuscicornis. Among the found species, Alphitobius diaperinus (55077 individuals) was the most collected species and Carcinops pumilio (29 individuals) Tribolium castaneum (3 individuals), Saprinus caerulescens (1 individual) and Harpalus fuscicornis (1 individual), follow this species respectivly. In broiler poultry houses, where this study was done, the most prevalent species was Alphitobius diaperinus and this species was sampled in %93.33 of these poultry houses. Carcinops pumilio (%5), Tribolium castaneum (%2.5), Harpalus fuscicornis (%0.83) and Saprinus caerulescens (%0.83) followed this spcies. Among captured Alphitobius diaperinus individuals, 16.04% was the adults, 83.29% was larvae, 0.6% was pupae. Individuals of the other species was constituted as adults. Moreover, 20 unused litter samples were taken and examined. While it was not come across with beetle sample in pine shavings, totally in five rice paddy, one in Aliaga, one in Odemis and three in Torbali, nine Alphitobius diaperinus adults were caught.