Nar (Punica granatum L. cv. Hicaznar) depolamasında farklı modifiye atmosfer ambalajların etkisinin araştırılması
Studies on effects of different modified atmosphere packaging of pomagranate c.v. Hicaznar storage
  1. Tez No: 371952
  2. Yazar: SERCAN KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, MA ambalajı, Muhafaza, Kalite, Çürüklük gelişimi, Modified Atmosphere Packaging, Storage, Quality, Decay Development
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışma, 2011 yılında İzmir ilinde üretici bahçesinden hasat edilen `Hicaznar? nar (Punica granatum L.) meyveleri ile yürütülmüştür. Meyveler, 7 farklı firma tarafından üretilen modifiye atmosfer (MA) ambalajlarına konmuş ve hava ile 24 saat ön soğutmada tutulduktan sonra ambalajların ağzı kapatılmıştır. MA ambalajındaki ve kontrol nar meyveleri 6±0.5oC sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 5 ay süreyle muhafazaya alınmıştır. Depolama öncesi ve 3, 4 ve 5 aylık depolama sonrası alınan örneklerde kalite değişimleri ve kayıplar incelenmiştir. MA ambalajlarında saptanan O2 (%10.1-%18.8) ve CO2 (%3.1-%6.1) oranlarının farklılıklar göstermesi, ambalajların gaz geçirgenliklerinin benzer olmadığını göstermiştir. MA ambalajları depolama süresince nar meyvelerinin ağırlık kaybına önemli şekilde sınırlandırmıştır. 5 aylık depolama sonunda ağırlık kaybı bakımından MA ambalajları fazla (%12.4-%13.5), orta (%6.9) ve düşük olanlar (%1.7-%2.3) olmak üzere üç farklı gruba ayrılmıştır. Ağırlık kaybı fazla olan nar meyvelerinin kabuğunda buruşma ve şekil bozukluğu (köşeleme) meydana gelmiştir. Ağırlık kaybı az olan MA ambalajlarındaki çürüklük gelişimi (%35.0-%47.5), ağırlık kaybı fazla olan ambalajlara göre belirgin oranda (%113) daha yüksek bulunmuştur. Depolama sonunda MA7 nolu MA ambalajındaki nar meyvelerinin TA miktarındaki (1.7 g/100 ml) artış, olgunluk indeksi ve pH değerindeki azalış önemli olmuştur. MA ambalajlarının nar meyvelerinin kabuk ve tane renk değerlerine (C* ve ho) ve suda çözünür kuru madde miktarına etkisi birbirine benzerlik göstermiştir. Çalışma sonuçları, MA ambalajların seçiminde, depolama süresinin dikkate alınmasının önemli olduğunu ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
The study was carried out with 'Hicaznar' pomegranate (Punica granatum L.) fruit harvested from a commercial orchard in Izmir province of Turkey. Fruits were placed in seven modified atmosphere packages manufactured by different companies, exposed to cold air for 24 hours for pre-cooling, and then sealed. Pomegranate fruits in modified atmosphere packaging, and control fruits were stored for 5 months at 6±0.5oC temperature and 90-95% relative humidity. The changes of quality and losses were investigated at pre-storage and at 3, 4 and 5 months of storage. MA packages had different O2 (10.1%-18.8%) and CO2 (3.1%-6.1%) compositions, revealing differences in gas permeability of the tested MA packages. MA packaging limited weight loss during storage. After 5 months of storage; MA packages were classified into three groups in terms of weight loss as high (12.4%-13.5%), moderate (6.9%) and low (1.7% 2.3%). In pomegranate fruit with high weight loss, the peel wrinkled and deformity (angular form) occurred. In MA packages weight loss is inversely proportional to the development of decay. The percentage of decay (35.0%-47.5%) was significantly lower (113%) in MA providing lower weight loss than those with high weight loss. At the end of storage, TA (1.7 g/100 ml) content of pomegranate fruit packed in MA7 increased where as maturity index and pH decreased, significantly. MA packages exerted similar effects on pomegranate peel and aril colour (C* and ho) and soluble solids content. Results of the study, displayed the importance the expected storage period in selection of appropriate MAP.