Akdeniz ve Ege bölgesinde Pistacia türlerinde alternaria yanıklık hastalığının karakterizasyonu ve eşleşme tipi analizleri
Characterization and mating type analyses of causing alternaria blight on Pistacia spp grown in the Mediterranean and Aegean regions
  1. Tez No: 372028
  2. Yazar: AYŞEGÜL YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pistacia spp, Alternaria spp, Karakterizasyon, Eşleşme Tipi, Pictacia spp, Alternaria spp, Characterization, Mating Type
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan antepfıstığında (Pistacia vera L.) ve yabani Pistacia sp. türlerinde verim ve kalitesini etkileyen fitopatolojik etmenler bulunmaktadır. Bu çalışmada, özellikle son yıllarda meyvelerde kararma şeklinde meydana gelen ve verim kaybı ile beraber ürün kalitesinde azalmaya neden olan Alternaria spp. probleminin ortaya koyulması amacı ile çalışmalar yapılmıştır. Meyvelerde kararmaların Mayıs-Haziran ayları itibarı ile başladığı ve Pistacia sp. hasat dönemi olan Eylül ayına kadar artan şekilde devam ettiği gözlemlenmiştir. Alternaria Yanıklık Hastalığı simptomları bulunduran meyve dış kabuklarından ve yapraklardan yapılan izolasyonlarda ağırlıklı olarak Alternaria spp. elde edilmiştir. Patojenisite denemelerinde 164 adet Alternaria spp. izolatı Ohadi çeşidinin meyvelerine inokule edilmiş ve virülens oldukları belirlenmiştir. Alternaria spp. izolatlarının eşleşme tipi bölgelerinin sekans analizleri yapılmış, Mat1.1 ve Mat1.2 oranları birbirine yakın bulunmuştur. Pistacia sp. türlerinde Alternaria yanıklığı hastalığı üzerinde ülkemizde yapılmış detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tez çalışması ile ilk kez ele alınan Alternaria yanıklığı hastalık etmenleri üzerinde bundan sonra yapılması planlanan çalışmalara temel teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
There are phytopathological factors that affect the yield and quality of wild Pistacia sp. and Pistacia vera L, which has a substantial proportion in our country's economy. In this study, reseach has been conducted to define with the intention of dealing with Alternaria spp. problem which has come out in the form of scald in fruits especially in recent years and caused to decrease in the quality of yield as well as drop of product. It has been observed that the scald in fruits starts in May and June and continues in Pistacia sp. till September, which is the time of harvest. Alternaria spp. has heavily obtained from the isolation that is carried out from the leaves and fruit shell with symptoms of Alternaria blight (late and early). In the experiment of Patojenicity, 164 Alternaria spp. izolats have been inoculated with fruits of Ohadi and defined that they are virulence. The sequence analysis of mating type regions of Alternaria spp. isolates has been done and found out that the rates of Mat1.1 and Mat1.2 are close to each other. There is no detailed study which has been carried on Alternaria blight in the types of Pistacia sp. in our country. This thesis study which deals with the factors of Alternaria blight for the first time will provide the basis for the studies that are planned to be carried out in the future.