Gaziantep ilinin farklı lokalitelerinden toplanan mentha Longifolia L. Hudson ssp. Longifolia'nın bazı ekolojik özellikleri ile biyoaktivitelerinin belirlenmesi
Determination bioactive and some ecological features of mentha Longifolia L. Hudson ssp. Longifolia that collected from different localities of the city of Gaziantep
  1. Tez No: 372072
  2. Yazar: MUSTAFA SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKGÜL, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mineral madde, antimikrobiyal aktivite, antioksidan aktivite, Mentha longifolia ssp. longifolia, Mineral matters, antimicrobial activity, antioxidant activity, Mentha longifolia ssp. longifolia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Gaziantep ilinin farklı lokalitelerinden toplanan Mentha longifolia L. Hudson ssp. longifolia'nın etanol özütlerinin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri ile bitki ve toprak örneklerinin mineral madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antioksidan aktivitelerin belirlenmesinde Rel Assay Diagnostics kitleri (TAS, TOS) ve DPPH yöntemi kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivitelerin belirlenmesinde modifiye agar dilüsyon metodu kullanılmıştır. Mineral madde içerikleri yaş yakma metodunu takiben atomik absorbsiyon spektrofotometresi kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan test sonuçlarına göre; bitki özütlerinin, hem DPPH yöntemiyle hem de Rel Assay Diagnostics kitleriyle yapılan çalışmalarında önemli derecede serbest radikal temizleme aktivitesi gösterdiği gözlenmiştir. Bitki örneklerinin antimikrobiyal aktiviteleri özüt konsantrasyonlarına bağlı olarak değişkenlik göstermiştir. Ayrıca özütlerin tamamı mantarlara karşı etkili bulunmuştur. Yapılan mineral madde analizleri sonucunda; tüm bitki örneklerinde Fe içeriği, tüm toprak örneklerinde ise Fe ve Mg içeriği sınır değerlere göre yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak; farklı habitatlardan toplanan aynı türe ait bitki örneklerinin, biyolojik aktiviteleri ve mineral madde komposizyonlarında değişkenlik olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ethanol extracts of Mentha longifolia L. Hudson ssp. longifolia that collected from different localities of the city of Gaziantep were aimed to determine antioxidant and antimicrobial activities of ethanol extracts and mineral contents of the soil samples. Rel Diagnostics kits (TAS, TOS) and DPPH assay method were used for determine antioxidant activity of ethanol extracts of Mentha longifolia L. Hudson ssp. longifolia. Modified agar dilution method was used for determine antimicrobial activity of ethanol extracts of Mentha longifolia L. Hudson ssp. longifolia. Mineral matter content was determined using atomic absorption spectrometry after wet digestion method. According to the results of antioxidant tests that significant free radical scavenging activity of the obtained extracts of plant samples were observed with DPPH method and REL Assay Diagnostics kits. The plant samples showed variability in antimicrobial activity depending on the concentration of the plant extracts. Also, all of the extracts has been found effective against fungi. Result of mineral matter analysis; the Fe content was found higher in all plant samples and the Fe and Mg contents were found higher in soil samples than the limit value. As a result; the plant samples of same species, which collected from different habitats were observed variability in the biological activities and composition of minerals.