İlk dönem Şâfiî mezhebinin oluşum sürecinde Rebî' b. Süleyman el-Murâdî'nin yeri ve önemi
Rebî' b. Suleyman el-Murâdî's position and importance in process of formation of the first period Shafii sect
- Tez No: 372368
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR GÖZÜBENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Fıkıh, Rebî' b. Süleyman el-Murâdî, Şâfiî, el-Ümm ve er-Risâle, Rivayet, Islamic Law, Islamic Jurisprudence, Rebî' b. Süleyman el-Murâdî, Shafii, el-Ümm and er-Risâle, Narrative
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İmam Şâfiî'nin (v. 204/820) el-Ümm ve er-Risâle adlı eserlerini rivayet eden Rebî' b. Süleyman el-Murâdî (v. 270/884), Şâfiî mezhebinde oldukça önemli bir görev üstlenmiş ve Büveytî ile Müzenî gibi İmam Şâfiî'nin önde gelen talebeleri arasında yer almıştır. Rebî' b. Süleyman el-Murâdî, el-Ümm ve er-Risâle'yi rivayet etmesi yönüyle mezhep içerisinde çok önemli misyon üslendiğinden, araştırılmaya değer bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Rebî' b. Süleyman el-Murâdî'nin yaşadığı dönemin siyasî, kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmelere değinilmiş olup bunun yanı sıra Rebî' b. Süleyman el-Murâdî'nin, İmam Şâfiî'nin ve talebelerinin biyografileri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmada ayrıca el-Ümm ve er-Risâle'nin İmam Şâfiî'ye nispet edilmesinin yanlış olduğunu iddia eden bazı kimselerin görüşleri ele alınıp değerlendirilmiş ve bu iddialara cevap olacak mahiyette bir kısım deliller ortaya konulmuştur. Sonuç kısmında Rebî' b. Süleyman el-Murâdî'nin Şâfiî mezhebinde ne derecede önemli bir konuma sahip olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rebî' b. Süleyman el-Murâdî (d. 270/884), who narrated Imam Shafii's (d. 204/820) works called as el-Ümm and er-Risâle, took on a quite important task in Shafii Sect and was one of the most prominent students of Imam Shafii like Büveytî and Müzenî. Since Rebî' b. Süleyman el-Murâdî narrated el-Ümm and er-Risâle, his position in Shafii Sect has become very important and with this aspect, he has been seen as a person who is worth to be studied upon. In this study, political, cultural, social and economic developments of the period, in which Rebî' b. Süleyman el-Murâdî lived, are dealt with and some information about the biographies of Rebî' b. Süleyman el-Murâdî, Imam Shafii and his students is given. Along with that, in the study the ideas of some people who claimed that it is wrong to say el-Ümm and er-Risâle belong to Imam Shafii are discussed and evaluated. Also some evidence, which have the quality to response these claims, is presented. In the conclusion, it is tried to determine to what extent Rebî' b. Süleyman el-Murâdî has an important position in the Shafii Sect.