Çok lokasyonlu işletmelerin, sevkiyat planlarını optimize etmek için bilgisayar destekli bir modelin kurulması ve uygulama
Installation and application of a computer-aided model of multi-located companies for optimizing of shipping plans
  1. Tez No: 372382
  2. Yazar: ALİ CAMGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sevkiyat, Optimizasyon, Çözücü, Model, Delivery, Optimization, Solver, Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde işletmeler teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek rekabet ortamında avantajlı duruma gelmek istemektedirler. Son yıllarda endüstriyel uygulamalarda otomasyon sistemlerinin kullanılması ile işletmelerin tüm bölümleri arasında veri alışverişleri yapılabilmektedir. Optimizasyon kavramının teknoloji ile buluşması ise işletmelerde karar verme mekanizmalarının insanlardan, bilgisayarlara geçişini sağlamıştır. Bu tez çalışması; işletmelerin lojistik bölümlerinde sevkiyat sürelerini veya sevkiyat maliyetlerini en düşük seviyeye getirmek için bir model kurularak, modelin optimizasyonunun yapılmasını kapsamaktadır. Çalışmanın uygulama bölümünde Çözücü kullanılarak dört lokasyona sahip bir işletmenin altı aylık sevkiyat planı modellenerek optimizasyonu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, companies want to be in an advantageous position in terms of competition by keeping inline with the latest technological advances. In recent years, the use of automation systems in industrial applications made data exchange between every department of the companies possible. When the concept of optimization was combined with technology the decision mechanism in companies shifted from humans to computers. This research covers designing a model and optimizing this model in order to minimise the delivery time or delivery costs in logistics department of a company. In the application part of this study, a six month delivery plan of a company with four locations was modelled and the model optimized by using solver.