Türk bankacılık sisteminde kurumsal yönetim süreci: Borsa İstanbul'da bir uygulama örneği
The Turkish banking system corporate governance process: An application instance in İstanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 372383
  2. Yazar: GÖNÜL GÜL EKŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, bankacılık, kurumsal yönetim, Bank, banking, corporate governance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tez çalışmasının gerekçesi; finans sektöründe çok önemli bir yeri olan bankacılık sektöründe kurumsal yönetim sürecinin öneminin vurgulanmasıdır. Bu çalışmada öncelikle banka ve bankacılık kavramları ele alınmış, daha sonraki bölümlerde kurumsal yönetim süreci ile bunun bankacılık sektöründe uygulanabilirliği incelenmiştir. Çalışmanın amacı; hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören bankalardaki kurumsal yönetim sürecinin nasıl uygulandığının tespit edilmesidir. Bunun için Borsa İstanbul'da işlem gören bankalardan sadece aktif büyüklükleri en yüksek olan on banka ele alınmıştır. Bu bankalar, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne göre tek tek incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen bu on banka: İş Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Finansbank, Denizbank, Vakıfbank ve Türk Ekonomi Bankası (TEB)'dır.
Özet (Çeviri)
Justification of thesis work; in the financial sector, corporate governance and the banking sector, which is a very important place to highlight the importance of the process. In this study, primarily dealt with the Bank and banking concepts, the process of corporate governance in the later sections, and the applicability of the banking sector. The aim of the study; stocks traded on the stock exchange in İstanbul, however, the corporate governance in banks, how to identify the process. To do this, banks traded in Istanbul Stock Exchange only ten banks in asset size is handled with the highest These banks, according to the corporate governance principles of CMB (Capital Markets Board) individually examined and evaluated. Within the scope of the study examined these ten Bank: Job Bank, the agricultural Bank, the people's Bank, Akbank, Finansbank, Garanti Bank, Yapi Kredi Bank, Denizbank, Vakıfbank and Turkish economy Bank (TEB).