The Marine pollution issue in international relations: The Mediterrane an Action Plan
Uluslararası ilişkiler ve deniz kirliliği: Akdeniz Eylem Planı
  1. Tez No: 37240
  2. Yazar: NUR ZİYAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Çevre Mühendisliği, International Relations, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz kirliliği, uluslararası rejimler, Akdeniz Eylem Planı, Barselona Konvansiyonu, uluslararası çevre politikaları, Marine pollution, international regimes, Mediterranean Action Plan, Barcelona Convention, international environmental management
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE DENE KİRLİLİ?İ AKDENİZ EYLEM PLANI ZIYAL, Nur Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası ilişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Temmuz, 1994, 144 sayfa Bu tezde, Akdeniz'e sahildar ülkeler tarafından düzenlenmiş olan Akdeniz'in deniz kirliliğine karşı korunmasına yönelik bölgesel rejim incelenmiştir. Çalışmada, uluslararası çevre sorunun özellikleri, ve Akdeniz'deki sorunun tanımlanması, ülkelerin Akdeniz'in korunmasından doğan ortak menfaatleri ile uyuşmazlıkları, ve gelişen rejimin yapısı ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Bölgede deniz kirliliğine karşı geliştirilen düzenlemenin temelinin Akdeniz ülkelerinin ortak menfaatleri olduğu savunulmuş, çalışmada aynı zamanda ülkelerin rejim karşısındaki tutumları ve aynı alandaki benzer düzenlemelerle ilişkisi incelenmiştir. Akdeniz ülkelerinin Akdeniz Eylem Planı'nın getirdiği kurallara ilişkin politikaları, rejimin etkinliği, gelişimi ve sürekliliği açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MARINE POLLUTION ISSUE IN INTERNATIONAL RELATIONS: THE MEDITERRANEAN ACTION PLAN ZIYAL, Nur M.; S, in International Relations Supervisor: Asso. Prof. Hüseyin Bağcı July, 1994, 144 pages The focus of this study is the regional regime established by the Mediterranean states for the protection of the marine environment. As a case study on the current practice of states related to environmental protection, the character of the environmental issue in international relations, the definition of the problem in the Mediterranean Region, the identification of convergent and divergent state interests, and the structure and attributes of the regional regime are analysed. The problem of state compliance is dealt with along with the effects of other institutions of dealing with the issue of marine pollution on the development of the rules of the MAP. The compliance of coastal states with the regime are explored as indicators of regime effectiveness, growth and durability.